22/11/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

ΠτΔ για πόλεμο: Δεν βλέπω την ΕΕ να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Μηνύματα από ηγέτες της περιοχής θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου Digital Agenda Cyprus, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι, είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος των δύσκολων ισορροπιών, και υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να λύσουμε έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρυθμη κατάσταση πραγμάτων και από την άλλη – και αυτό είναι που μας ανησυχεί επίσης σε μεγάλο βαθμό – είναι η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Άρα, είχα ναι αυτή τη μακρά πολύ ενδιαφέρουσα επικοινωνία. Ο κ. Σίσι μου ζήτησε συγκεκριμένα το απόγευμα να μεταφέρω κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Θα μιλήσω ξανά με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, μια άλλη χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, μετέφερα μάλιστα και στον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποια μηνύματα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, και βρισκόμαστε γενικότερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ειδικότερα για το πώς μπορούμε από τη μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να μην επεκταθεί ευρύτερα στην περιοχή, κάτι που θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι να υπάρξει από πλευράς ΕΕ συμβολή για εκτόνωση της κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Καθυστερήσαμε ως ΕΕ να έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα θα γίνει αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από τόσες μέρες. Και τις προηγούμενες των ημερών και πριν ανακοινωθεί είχαμε έρθει σε επαφή με την ΕΕ ζητώντας να γίνει μια τέτοια έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μεγάλο θέμα, πολύ σοβαρό θέμα, γειτνιάζει με την ΕΕ, εμάς ως το πιο κοντινό κράτος μέλος της ΕΕ μας ανησυχεί σε ιδιαίτερο βαθμό.

Από κει και πέρα, υπήρξαν και αναφορές αξιωματούχων της Επιτροπής που ήταν αντικρουόμενες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θέλουμε ως ΕΕ να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο. Και υπήρξε μια καθυστέρηση, έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει αυτή η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από κει και πέρα αναμένω τη συζήτηση, θα μεταφέρω συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηνύματα από πλευράς της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και μηνύματα από πλευράς του Ισραήλ. Ελπίζω να καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο, όχι σε κάτι γενικό. Δεν βλέπω την ΕΕ αυτή τη στιγμή να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Εμάς μας ενδιαφέρει, αντιλαμβάνεστε γιατί. Διατηρούμε άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και ό,τι μπορούμε να πράξουμε θα το κάνουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, δεν θέλω να υπερεκτιμώ τις δυνατότητες μας σε μια τόσο σοβαρή κρίση. Βλέπετε οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε από τη μια να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και να μην επεκταθεί στην περιοχή. Υπάρχει κίνδυνος, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος ετοιμάζεται να δεχθεί μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να σημειώσω τον ρόλο μας στο θέμα των εκκενώσεων πληθυσμών στην περιοχή. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήματα από 26 κράτη για να αξιοποιήσουν την Κύπρο. Αυτός ο αριθμός πηγαίνει πίσω στην κρίση του Λιβάνου όταν είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό. Για αυτό έχει αναπτυχθεί στην ολότητα του το σχέδιο Εστία και (αξιοποιούνται) τα αεροδρόμια μας και στην Πάφο και στη Λάρνακα και τα λιμάνια. Και θα ανταποκριθούμε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις λόγω και της εγγύτητας μας στην περιοχή.

Από κει και πέρα, η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες προσφυγικές ροές, είναι κάτι που θα αναφέρω το απόγευμα. Φυσικά αν προκύψει ανάγκη θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση με την ΕΕ. Ήταν και ένα θέμα που συζήτησα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ανησυχεί και την Αίγυπτο, είναι μια χώρα με επτά εκατομμύρια μετανάστες και μάλιστα χώρα πρότυπο, δεν βλέπουμε να φεύγει κανείς».

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο και κατά πόσο είναι σε επαφή με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή. Γίνονται διαδηλώσεις, είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γίνονται, είμαστε σε δημοκρατική χώρα, από κει και πέρα εκδηλώσεις που προάγουν – δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο – μίσος και που θα επιχειρηθεί να υπάρξει μίσος και δεδομένα επικίνδυνα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Έχω ενημερωθεί για άλλες δύο (διαδηλώσεις) τις επόμενες μέρες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η Κύπρος είναι μια χώρα που φιλοξενεί και Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και κόσμο από όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε μια δημοκρατική χώρα πρότυπο και δεν θα πρέπει οτιδήποτε να γίνει που θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων».

Σε ερώτηση αν μετά τη Συναντίληψη που επιτεύχθηκε στην Πύλα το καθεστώς της νεκρής ζώνης έχει αποκατασταθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε πάει στο καθεστώς πριν τις παράνομες ενέργειες του τούρκικού στρατού που οδήγησαν στα επεισόδια με τους ειρηνευτές.

Θεωρώ σημαντική αυτή τη συναντίληψη που υπήρξε, ήταν με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί από τη μια η παραβίαση του στάτους της νεκρής ζώνης και να μη δημιουργηθούν δεδομένα, τα οποία θα δίδουν τα όποια στρατιωτικά ή άλλα πλεονεκτήματα στον κατοχικό στρατό. Από κει και πέρα θα δούμε την υλοποίηση όλων αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Θεωρώ βασική την ανάπτυξη της περιοχής, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πρότυπο, θεωρώ ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή έχει εκτιμηθεί δεόντως, χαίρομαι για τις αναφορές, έχω ενημερωθεί σήμερα το πρωί για τα όσα διαμείφθηκαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι μόνο από τον κ. Στιούαρτ αλλά και από Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, και χαίρομαι που όλοι θεωρούν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για το θέμα του διορισμού Απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά από ένα πρόσφατο δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, έχουμε ενημερωθεί από τα ΗΕ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στις σκέψεις που γίνονται. Και πριν τον όποιο διορισμό, η Κυπριακή Δημοκρατία, και φαντάζομαι και τα άλλα μέρη, θα βολιδοσκοπηθούν. Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη. Θεωρώ ότι σίγουρα επηρεάζουν και οι εξελίξεις (στην περιοχή). Στη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάποια Μόνιμα Μέλη θεώρησαν ότι σε αυτό το δύσκολο σκηνικό στην περιοχή είναι θετικό που είχαμε μια τέτοια εξέλιξη και εξέφρασαν την ανάγκη όπως υπάρξουν και άλλες θετικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, μιλώντας συγκεκριμένα για τον διορισμό απεσταλμένου».

omegalive.com.cy