24/11/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Η Λεμεσός τίμησε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου

Στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, τελέστηκε το πρωί η πανηγυρική δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 55-59.

Της δοξολογίας προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας είπε το μέλος του ΔΣ του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Δρ. Γιάγκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «οι εθνικές επέτειοι είναι ορόσημο στην ιστορία των λαών και με το φως τους φωτίζουν το δρόμο του ιστορικού τους πεπρωμένου».

Η 1η Απριλίου 1955, συνέχισε, είναι η πιο λαμπρή περίοδος της κυπριακής ιστορίας και «η ανδρεία, το σθένος, ο πατριωτισμός όλων αυτών που συμμετείχαν στον αγώνα, καθώς και ο τρόπος που αψήφησαν τον θάνατο, ήταν τα στοιχεία εκείνα που δημιούργησαν τον θρύλο της ΕΟΚΑ».

Πρόσθεσε δε ότι, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, την μη επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης και τον κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους «χρειαζόμαστε νέα πορεία πλεύσης, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και ενωμένοι να αφουγκραστούμε την φωνή των προγόνων μας, να ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού μας, να βελτιώσουμε την άμυνα μας, να προσέξουμε την παιδεία μας, να ανακαλύψουμε ξανά τις αρχές και τα ιδανικά της φυλής μας με στόχο μια ελεύθερη, ενωμένη πατρίδα».

Ακολούθησε πορεία προς το κρησφύγετο και τον τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, άφιξη της φλόγας, από τον τόπο αποβίβασης του στρατηγού Διγενή στη Χλώρακα, που μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και άναμμα του βωμού.

Ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος τέλεσε τρισάγιο, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού Διγενή, ενώ ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ), τίμησε άτομα για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Συγκεκριμένα, απονεμήθηκε το παράσημο του Παρθενώνος στον Πέτρο Παπαπέτρου (ΠΙΝ) «ο οποίος με τα σκίτσα του σε καθημερινή εφημερίδα, επί δεκαετίες, διδάσκει Ελλάδα, πίστη, ήθος και αντίσταση μέχρι την ελευθερία», αναφέρει ο ΣΑΠΕΛ, προσθέτοντας πως «στο πρόσωπο του οι αγωνιστές απονέμουν «τιμή και στο σύνολο των λειτουργών της έντιμης δημόσιας ενημέρωσης».

Το παράσημο του Παρθενώνος απονεμήθηκε, επίσης, στην Γιαννούλα Κυριάκου και όπως αναφέρεται, μέσα από το πρόσωπο της «τιμούμε την ελληνίδα της Κύπρου και των εθνικών αγώνων, της εκκλησίας, της οικογένειας, της εργασίας, του πολιτισμού και των σύγχρονων κοινωνικών διεκδικήσεων».

Στον Γιώργο Παπαδημήτρη απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός, για την αντίσταση της διμοιρίας του στον Πενταδάκτυλο κατά την τουρκική εισβολή, τιμώντας παράλληλα το Σώμα Εφέδρων Αξιωματικών του 1974, ενώ με το παράσημο Εξαίρετων Πράξεων τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου «Στυλιανός Λένας», Άριστος Τάνος, ως ένδειξη τιμής «στους ιδρυτές, τους ηγέτες, στελέχη μέλη και φίλους των σωματείων που λειτούργησαν και λειτουργούν ως φυτώρια και επάλξεις αγώνων και θυσιών στην αιματοβαμμένη διαδρομή της πατρίδας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

sigmalive.com