24/11/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Σε υποπαραλλαγή της «Όμικρον» η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο

Ο άνθρωπος είναι «περιστασιακός ξενιστής» της γρίπης των πτηνών στο παρόν στάδιο, δήλωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι πρόβλημα θα προκύψει αν ο ιός αλλάξει και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο εύκολα και μετά, από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ερωτηθείς από για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην κοινότητα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «αυτή οφείλεται σε μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού» εξηγώντας περαιτέρω ότι πρόκειται για υποπαραλλαγή της «Όμικρον». Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πιο επιθετική παραλλαγή και επομένως τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.

Με αφορμή ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για φερόμενα κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N1 σε εργαζόμενους σε πτηνοτροφική μονάδα, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον κ. Καραγιάννη, ο οποίος εξήγησε τι είναι ο ιός της γρίπης των πτηνών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όπως ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης, η γρίπη των πτηνών είναι μία γρίπη, όπως η ανθρώπινη, η οποία επηρέαζε τα πτηνά μέχρι πολύ πρόσφατα, υπενθυμίζοντας ότι πέρσι λίγο πριν από την άνοιξη υπήρξαν δύο πιθανά κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, τα οποία αντιμετωπιστήκαν έγκαιρα και έτσι η ασθένεια δεν εξαπλώθηκε στον τοπικό πληθυσμό των πουλερικών.

Πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες, όταν συμβαίνει αυτό, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να θανατώνουν χιλιάδες πτηνά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση.

Υπέδειξε ότι ορισμένες φορές, κυρίως άτομα που εκτρέφουν ή παρακολουθούν πουλερικά μπορεί να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης των πτηνών, σημειώνοντας ότι «ο άνθρωπος είναι αδιέξοδος» εξηγώντας ότι δεν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Γι’ αυτό και δεν βλέπουμε ευρεία μετάδοση του στον ανθρώπινο πληθυσμό. Όταν συμβαίνει όμως αυτό, πολλές φορές, είναι μοιραίο για τα άτομα που μολύνονται», είπε.

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο ο κ. Καραγιάννης απάντησε ότι είναι τα ίδια όπως της κανονικής γρίπης, λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι μπορεί κάποιος να αναπτύξει πνευμονία και εκείνο είναι το πιο επικίνδυνο συμβάν». Σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα που πεθαίνουν προσβάλλονται και από την «καταιγίδα των κυτταροκινών».

Φέτος, για πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρατηρήθηκε ότι ο ιός μπήκε μέσα στις αγελάδες, που είναι θηλαστικά. Επομένως, πρόσθεσε αυτό εμπεριέχει κινδύνους και για τον άνθρωπο, διότι άπαξ και μπήκε στα θηλαστικά, ίσως μεταδοθεί σε άλλους και το επόμενο θηλαστικό που θα μπορούσε να μεταδοθεί είναι οι χοίροι.

Εξήγησε ότι στους χοίρους μπορεί δύο ή τρεις ιοί της γρίπης να μολύνουν το ίδιο ζώο («melting pot») και να υπάρξει ένας ανασυνδυασμός και ανταλλαγή γενετικού υλικού δημιουργώντας έτσι ένα νέο ιό, ο οποίος να έχει χαρακτηριστικά από δύο ή τρεις διαφορετικούς ιούς. «Έτσι έγινε το 2009 με τη γρίπη των χοίρων που αναδύθηκε στο Μεξικό σε πανδημία, αλλά δεν εξελίχθηκε στον ίδιο βαθμό όπως ο κορωνοϊός, καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης και έτσι περιορίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι «ο άγνωστος παράγοντας είναι το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, με την πιθανότητα να μην συμβεί και καθόλου». Σημείωσε ότι σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών θα υπάρξει προ θυρών μια πιθανή ευρεία μετάδοση, όχι πανδημία στο επίπεδο που ήταν με τον κορωνοϊό, λόγω των εμβολιασμών κατά της γρίπης που γίνονται. «Έχουμε στην διάθεσή μας και αντιικα φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και επειδή έχουμε την εμπειρία των εμβολίων της γρίπης θα μπορούσε ένα εμβόλιο να παρασκευαστεί πολύ σύντομα», είπε.

Επανέλαβε ότι ο άνθρωπος είναι «περιστασιακός ξενιστής» στο παρόν στάδιο σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα προκύψει αν ο ιός αλλάξει και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο εύκολα και μετά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Υποπαραλλαγή της «Όμικρον»
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην κοινότητα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «αυτή οφείλεται σε μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού» εξηγώντας περαιτέρω ότι πρόκειται για υποπαραλλαγή της «Όμικρον». Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πιο επιθετική παραλλαγή και επομένως τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.

Σε ερώτηση εάν από το Φθινόπωρο ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «ενδέχεται να υπάρξει κάποια αύξηση των κρουσμάτων για ευνόητους λόγους, όχι όμως ιδιαίτερη». Δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση εάν προκύψει ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, κάτι που όπως είπε, συμβαίνει κάθε έξι με οκτώ μήνες.

Επεσήμανε ότι κυρίως εκείνοι που θα πρέπει να προσέχουν είναι οι άνω των 65 ετών και οι υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα. «Γνωρίζουν ότι αυτοί πρέπει να κάνουν χρήση της μάσκας όταν βρίσκονται σε χώρους συγχρωτισμού και κλειστούς χώρους, κυρίως τώρα το καλοκαίρι που είναι και τα κλιματιστικά. Θα πρέπει να γίνεται και αντισηψία των χεριών», ανέφερε.

kathimerini.com.cy