Ο ιός φέρεται να είναι ικανός να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό σε νυχτερίδες, που φέρεται να είναι ικανός να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια για την COVID-19.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Michael Letko, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Paul Allen του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, βρήκαν μια ομάδα κορονοϊών παρόμοιων με τον SARS-CoV-2 που είχαν αρχικά εντοπιστεί να ζουν σε νυχτερίδες στη Ρωσία το 2020. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ο ιός, που ονομάζεται Khosta-2, αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, όταν οι επιστήμονες έκαναν μία πιο προσεκτική ανάλυση, διαπίστωσαν ότι ο ιός μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, κι αυτό ήταν το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ένας συγγενικός ιός που εντοπίστηκε επίσης στις ρωσικές νυχτερίδες, ο Khosta-1, δεν μπορούσε να μπει εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ο Khosta-2 μπορούσε. Ο Khosta-2 συνδέεται με την ίδια πρωτεΐνη, την ACE2, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα. «Οι υποδοχείς είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα», λέει ο Michael Letko.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, όταν ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, θέλησε στη συνέχεια να μάθει εάν ο ιός θα μπορούσε να αποφύγει την ανοσία που προσφέρουν είτε προηγούμενες λοιμώξεις από κορονοϊό είτε εμβόλια κατά της COVID-19, τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Χρησιμοποιώντας ορό που προέρχεται από άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο νέος ιός δεν εξουδετερώθηκε από τα τρέχοντα εμβόλια. Το ίδιο συνέβη όταν συνδύασαν τον ιό Khosta-2 με ορό από άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή «Όμικρον».
«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν και να πούμε ότι πρόκειται για έναν ιό που είναι εντελώς ανθεκτικός στον εμβολιασμό», αναφέρει ο Letko. «Ωστόσο είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν ιοί που κυκλοφορούν στη φύση και έχουν αυτές τις ιδιότητες – δηλαδή ότι μπορούν να συνδεθούν με τους ανθρώπινους υποδοχείς και δεν εξουδετερώνονται τόσο από τα τρέχοντα εμβόλια»
Τα καλά νέα είναι ότι από τις μελέτες της ομάδας του Letko προκύπτει ότι, όπως και η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, ο Khosta-2 δεν φαίνεται να έχει γονίδια που δείχνουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στους ανθρώπους. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει αν ο Khosta-2 αρχίσει να κυκλοφορεί ευρύτερα και να αναμιγνύεται με γονίδια από τον SARS-CoV-2.
enikos.gr