29/02/2024
Κύπρος
Πολιτική

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου ΄Αμυνας στην 54η Διεθνή Αεροπορική και Διαστημική Έκθεση του Παρισιού (Le Bourget)

O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Π. Λουκά επισκέφθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου την 54η Διεθνή Αεροπορική και Διαστημική Έκθεση του Παρισιού (Le Bourget).

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, αφού παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποίησε επισκέψεις και συναντήσεις στους εκθεσιακούς χώρους εταιρειών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια, μετέβηκε στο Μέγαρο των Απομάχων (Hotel des Invalides) όπου υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για κοινή προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral. Την Επιστολή Πρόθεσης συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, της Γαλλίας, της Εσθονίας και της Ουγγαρίας.

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ΄Αμυνας συμμετείχε στο τελευταίο μέρος της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Αεράμυνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας. Σκοπός της Διάσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις στρατηγικές πτυχές της προστασίας της Ευρώπης από εναέριες και πυραυλικές απειλές. Ο κ. Λουκά σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τις δυνατότητες αεράμυνάς της έτσι ώστε να είναι δυνατή η προστασία από όλο το φάσμα των εναέριων απειλών, σε μία προσέγγιση 360ο που θα περιλαμβάνει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Σημείωσε, επίσης, ότι η συμμετοχή στον μέγιστο δυνατό βαθμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα μειώσει τις εξαρτήσεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αυτονομία και ό,τι είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στο κοινό πρόγραμμα προμήθειας Mistral. Η Διάσκεψη περατώθηκε με καταληκτικά σχόλια από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, ο Γενικός Διευθυντής συνέχισε τις επισκέψεις και συναντήσεις στους εκθεσιακούς χώρους εταιρειών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας και της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.