23/06/2024
Κύπρος
Κοινωνία

178 νέα μέλη της Αστυνομίας έτοιμα για να προσφέρουν στην κοινωνία

Τελετή αποφοίτησης των Σειρών Εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών αρ. 153,154 και 155 στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου (ΑΑΚ) η τελετή αποφοίτησης των Σειρών Εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών αρ.153, 154 και 155.
Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη, του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου, των υπόλοιπων μελών της Ηγεσίας της Αστυνομίας, του Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας, Αστυνόμου Α’ κ. Παναγιώτη Κουντουρέσιη και συγγενών των αποφοιτησάντων, ολοκλήρωσαν την τριετή τους εκπαίδευση (ΑΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΜΜΑΔ και πρακτική σε Αστυνομικούς Σταθμούς), με τις πλέον σύγχρονες θεωρητικές και πρακτικές μεθόδους κατάρτισης, 178 μέλη που προσλήφθηκαν στην Αστυνομία στις 05/04/2021.


Στην τελετή που έγινε, βραβεύθηκαν επίσης δύο μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, τα οποία κατέλαβαν την 1η και 2η θέση στο διαγωνισμό για το Επαμειβόμενο Κύπελλο Αστυνομίας, 2024 και στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανίχνευσης Εγκλημάτων (ΤΑΕ).


Κατά την τελετή, παρευρέθηκαν επίσης οι Διευθυντές των Αστυνομικών Ακαδημιών της Ελλάδας και της Ρουμανίας και οι χορηγοί των χρηματικών βραβείων, κ. Στέλιος Δημητρίου για το βραβείο «Φανή Δημητρίου» και η κα Πολίνα Ευθυμίου Ευθυβούλου για το βραβείο «Θωμά Ευθυμίου».


Στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε μεταξύ άλλων «Κάθε αποφοίτηση νέων μελών της Αστυνομίας έχει πάντοτε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή σημασία. Πρωτίστως, γιατί ενισχύει και ενδυναμώνει την Υπηρεσία μας με νέα μέλη, καταρτισμένα και επαρκώς εκπαιδευμένα, έτοιμα να συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Οργανισμού μας. Πάνω απ’ όλα όμως, γιατί κάθε αποφοίτηση νέων μελών, σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια για προσφορά ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών προς τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου».


Επιπρόσθετα ανέφερε «Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει και στο κομμάτι της αστυνομικής εκπαίδευσης. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της εκπαίδευσης μέσα από τον οποίο τα μέλη της Αστυνομίας αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες προκειμένου να βοηθούν και ταυτόχρονα να προστατεύουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον πολίτη και την κοινωνία μας. Πολύ συνοπτικά να αναφέρω ότι, όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και της Διερεύνησης Τροχαίων Οδικών Δυστυχημάτων, έχουν τύχει αναβάθμισης και επικαιροποίησης καλύπτοντας τις εκάστοτε ανάγκες της Υπηρεσίας μας και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και συμβαδίζοντας με την εκάστοτε ισχύουσα Νομοθεσία. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση του Προγράμματος δοκίμων αστυνομικών, που αποτελεί την πρώτη και κύρια μορφή εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα μέλη μας».


Εξάλλου, απευθυνόμενος προς τους αποφοιτήσαντες, τους είπε «Η Πολιτεία, σας έχει εμπιστευτεί μια υψηλή, αλλά και σπουδαία αποστολή. Νιώστε πάνω απ’ όλα περήφανοι και ευγνώμονες για την ευκαιρία που σας δίδεται να προσφέρετε στον συνάνθρωπό σας, στην κυπριακή κοινωνία και στον τόπο μας».
Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων «Η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας, ως βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου, αλλά και η ενίσχυση και ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως, αλλά και εμένα προσωπικά, και την Κυβέρνηση γενικότερα».


Απευθυνόμενος ακολούθως προς τα νέα μέλη τους ανέφερε «Να είστε περήφανοι για την επιλογή σας να ενταχθείτε και να υπηρετήσετε το Αστυνομικό Σώμα. Είμαι βέβαιος ότι η επιλογή σας αυτή, έγινε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της ανάγκης διαρκούς προσφοράς προς την κοινωνία και τους πολίτες που επισύρει το λειτούργημα του αστυνομικού


Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΑΑΚ, κλείνοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι η Αστυνομική Ακαδημία θα συνεχίσει να προσφέρει στα μέλη μας εκπαιδεύσεις, αλλά και επανεκπαιδεύσεις σε όλα τα πεδία της δράσης τους και σε όλες τις βαθμίδες και πρόσθεσε «Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Ακαδημίας δεν περιορίζονται στα σύνορα της Ακαδημίας μας. Διεξάγονται σε πολλά άλλα Ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις σε Οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ στελέχη Αστυνομιών άλλων χωρών συμμετέχουν σε δικές μας εκπαιδεύσεις».


Τέλος, συνεχάρη τους απόφοιτους για την επιτυχή ολοκλήρωση της τριετούς φοίτησής τους στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, καθώς και τους πρωτεύσαντες κάθε σειράς.