Στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος ειδικά στην επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Βουκουρέστι.
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης και στο Κυπριακό και στη δυνατότητα της ΕΕ να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση.
Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για τη δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ως παράγοντα ειρήνης και για το πώς ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, ενώ χαιρέτισε την ηγεσία που έδειξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψήφια για επανεκλογή στην Προεδρία της Κομισιόν.
Επανέλαβε ακόμα εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «οι αληθινοί ηγέτες αναδεικνύονται σε δύσκολες στιγμές, σε στιγμές που απαιτούν τόλμη, ακόμη και θράσος. Οδήγησες το καράβι σε φουρτουνιασμένα νερά, και το έκανες χτίζοντας την Ένωση, μέσα από απαράμιλλη επιμονή, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Είμαστε περήφανοι που θα σταθούμε δίπλα σου για τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε.
Μέση Ανατολή και Γάζα
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνειδητοποίηση ότι «δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις», παραπέμποντας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, «στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, στο κατώφλι της Κύπρου» ως «τραγική απόδειξη».
«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει ισχυρή φωνή και ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο επειδή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ρόλου της ΕΕ ως στρατηγικού, παγκόσμιου δρώντα, αλλά και επειδή ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από τη μετανάστευση μέχρι την ασφάλεια», επεσήμανε.
«Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα απαιτεί, επίσης, τη χωρίς καθυστέρηση, επείγουσα προσοχή μας. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ηγεσία, μαζί με άλλους βασικούς εταίρους όπως τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, τις χώρες της περιοχής και του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ», συνέχισε.
«Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, έχει εργαστεί ακούραστα από την αρχή του πολέμου με όλους τους γείτονές της και όχι μόνο, για το σχεδιασμό της πρωτοβουλίας Amalthea για έναν θαλάσσιο διάδρομο μονής κατεύθυνσης, για την παράδοση μεγάλου όγκου βοήθειας στο λαό της Γάζας» ανέφερε.
«Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, τη στιγμή που εκτυλίσσεται αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία μπροστά στα μάτια μας», τόνισε.
«Προσβλέπω με ανυπομονησία στην αυριανή επίσκεψη της Ούρσουλα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ανοίγματος του θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση βοήθειας στο λαό της Γάζας», συνέχισε, αναφέροντας πως «από τα πρώτα κιόλας στάδια της πρωτοβουλίας, η Ούρσουλα κατανόησε το όραμα και την αξία» της πρωτοβουλίας και της «έδωσε το πολιτικό της βάρος, καθώς και το βάρος της Επιτροπής. Σε ευχαριστώ πολύ Ούρσουλα» πρόσθεσε.
Κυπριακό και ΕΕ
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΛΚ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το ΕΛΚ «έχει σταθερά και προβεβλημένα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειές μας για επανένωση της χώρας».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει καταλυτική ενοποιητική δύναμη για το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της, το οποίο 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθεί να τελεί υπό τουρκική κατοχή», σημείωσε.
«Τους επόμενους μήνες, υπολογίζω στη στήριξη της ευρύτερης πολιτικής μας οικογένειας και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στις προσπάθειές μας για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.
Ενότητα και μέλλον της Ευρώπης, Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο πολύτιμο το ευρωπαϊκό εγχείρημα των 27 κρατών ενωμένων για την υπεράσπιση των κοινών αξιών και του κοινού οράματος.
«Ποτέ δεν χρειαζόμασταν περισσότερο μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική Ένωση, που να αφορά την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και να είναι παρούσα ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας στη γεωπολιτική αρένα», υπογράμμισε.
«Σήμερα, στεκόμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε επίσης μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για το κοινό μας σπίτι, για την Ένωση», καθώς «έχουμε την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, να θέσουμε τα θεμέλια και να δημιουργήσουμε μια ακόμη ισχυρότερη Ένωση» εσωτερικά και στην παγκόσμια σκηνή.
Παραπέμποντας στο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως πάντα τείνει να εξετάζει κριτικά το παρελθόν για αντλήσει διδάγματα για τις αποφάσεις για το μέλλον. Σημείωσε πως κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, «και όμως αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες μας και στον τρόπο ζωής μας».
«Μπροστά σε αυτή την απρόβλεπτη, πρωτοφανή πρόκληση, η Ένωση ενωμένη ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, υπό τη σταθερή και ικανή ηγεσία της Ούρσουλα, η οποία αποδείχθηκε απολύτως καθοριστική όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η πανδημία», όπως είπε, αλλά και για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως η πανδημία δεν ήταν η μόνη τεράστια πρόσκληση που αντιμετώπισε η ΕΕ. Υπενθυμίζοντας πως η γενιά του ίδιου μεγάλωσε πιστεύοντας πως δεν υπήρχαν αδυναμίες στην ειρήνη που έφερε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρόσθεσε πως στις 24 Φεβρουαρίου 2022 «ξυπνήσαμε σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, με την Ουκρανία, μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα να δέχεται εισβολή, την εδαφική της ακεραιότητα να παραβιάζεται, τη διεθνή νομιμότητα να συντρίβεται».
«Η Κύπρος, θύμα παράνομης εισβολής και μισού αιώνα συνεχούς κατοχής, στάθηκε αταλάντευτα και κατηγορηματικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του θαρραλέου λαού της καθώς πολεμούν τη ρωσική επιθετικότητα», συνέχισε.
Σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «οι συζητήσεις που κάνουμε στις Βρυξέλλες για μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια πιο γεωπολιτικά και στρατηγικά αυτόνομη Ένωση, δεν είναι θεωρητικές», και πρέπει ξανά και ξανά να έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών και πιθανών μελλοντικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως για «να υλοποιήσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σε θέση να στηριζόμαστε στους εαυτούς μας, χωρίς να εξαρτόμαστε πάντα από εξωτερικούς παράγοντες».
Για αυτό, τόνισε, «η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνει αφηρημένη ιδέα», να γίνει «απτός στόχος».
«Η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά», είπε, επισημαίνοντας πως η κ. Φον ντερ Λάιεν «έχει επιδείξει τόλμη και αποφασιστική ηγεσία και σε αυτόν τον τομέα», ενώ χαρακτήρισε τη νέα βιομηχανική αμυντική στρατηγική που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ένα σημαντικό βήμα.
«Πέρα από τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλήθος εσωτερικών» απειλών σημείωσε ακόμα. «Η άνοδος εξτρεμιστικών, ανελεύθερων, λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων απειλεί να ανατρέψει όσα έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε.
«Η μόνη απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι η οικοδόμηση μιας καλύτερης Ένωσης για τους πολίτες μας, μιας Ένωσης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανταγωνιστικότητας», τόνισε.
«Είναι στο χέρι μας να είμαστε σταθεροί και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας» που ενώνουν και «μας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους μας», είπε.
«Όσο υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, το ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και η κινητήρια δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε.
omegalive.com.cy