21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Για πανικό στην Κύπρο λόγω κατρακύλας ταξιδιωτών στο νησί μιλούν βρετανικά ΜΜΕ – «30.000 παραθεριστές την εγκατέλειψαν»

Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει πανικοβληθεί λόγω της μαζικής πτώσης του αριθμού των επισκεπτών – με αξιοσημείωτη μείωση από τον Μάιο, σύμφωνα με την αγγλική express

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι Κύπριοι, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακτήσει τους αριθμούς του τουρισμού της, αφού 30.000 παραθεριστές την εγκατέλειψαν, αναφέρει η express.

Όπως διαμηνύει η express, η Κύπρος φέρεται να μετράει το κόστος της κρίσης των 30 εκατομμυρίων λιρών με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κύπρου, Θάνο Μιχαηλίδη, να αποκαλύπτει ότι ο τουριστικός τομέας προβλέπεται να χάσει χιλιάδες επισκέπτες.

«Τον Μάιο παρατηρήθηκε επιβράδυνση στις κρατήσεις ξενοδοχείων, με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου να προειδοποιούν ότι το τρέχον έτος ενδέχεται να σημειωθεί κάμψη των εσόδων των επιχειρήσεων που βασίζονται στον τουρισμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου και ενίσχυσης της λειτουργίας των ξενοδοχείων όλο το χρόνο, λέγοντας ότι αυτό θα μειώσει την εποχικότητα της αγοράς εργασίας, θα στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις και θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους, προσφέροντας καλύτερη εργασιακή σταθερότητα.

Η express επισημαίνει επίσης ότι ο κλάδος έχει επίσης σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού. Περίπου 53.000 άτομα απασχολούνται στον τομέα της φιλοξενίας, αποτελώντας το 11% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου.

« Το εργατικό δυναμικό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών, από σεφ και ειδικούς της πληροφορικής μέχρι δικηγόρους και μηχανικούς, καθιστώντας τον τομέα κρίσιμο μέρος της εθνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας», δήλωσε.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν φέτος, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, οι οποίες, τελικά, μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το 2023.

«Η μείωση των ποσοστών πληρότητας των ξενοδοχείων μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Σε αυτούς περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η υποτονική οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρόωρη εμφάνιση του Πάσχα των Καθολικών τον Μάρτιο και η μείωση των πτήσεων προς την Κύπρο – με αποτέλεσμα να έχουμε περίπου 150.000 λιγότερες αφίξεις τουριστών», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η πρόσφατη πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα της Γερμανίας επιδείνωσε την κατάσταση.

Επισήμανε επίσης ότι μια σημαντική πρόκληση είναι η περιορισμένη πρόσβαση της Κύπρου στις περισσότερες δυνητικές τουριστικές αγορές.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιομηχανία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υπάρχει χαμηλή προβολή της Κύπρου σε σημαντικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως αυτή της Γερμανίας και σχεδόν καμία προβολή στην πιο σημαντική ίσως τουριστική αγορά στον κόσμο, αυτή των ΗΠΑ», κατέληξε.

omegalive.com.cy