23/11/2024
Κύπρος
Κύπρος

Πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, σήμερα Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου  (ΠΙ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε καλωσόρισμα από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρα Έλενα Χατζηκακού και βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό από την κ. Θέμιδα Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EAC). Στη συνέχεια, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου παρουσίασε τις βασικές αρχές της ψηφιακής εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΥΠΑΝ για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στο κύριο μέρος της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν δύο κεντρικές εισηγήσεις. Η Kerli Pozogina, Διευθύντρια Προγραμμάτων του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Εσθονίας, παρουσίασε το παράδειγμα της Εσθονίας, ως εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο καταγράφει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης. Η Lidija Krajli, ειδική εμπειρογνώμονας για την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα στην εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την ψηφιακή εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, παρουσίασε τα δεδομένα και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.

Με την ολοκλήρωση των δύο κεντρικών εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή των δύο εισηγητριών και του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΝ κ. Νεόφυτου Παπαδόπουλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δρ Ζαχαρίας Ζαχαρία, Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, που υλοποιούνται από σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων και των Δράσεων του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο, Καινοτόμα Σχολεία και Εκπαιδευτικοί Πυρήνες, Καταγράφουμε τη Μνήμη-Παραγωγή Μαθητικών Ντοκιμαντέρ, Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, Social Radio 2.0, Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο, Τεχνολογίες Εκτεταμένης (Εικονικής και Επαυξημένης) Πραγματικότητας στην εκπαίδευση και Learning from the Extremes – Πιλοτικά Σχολεία.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια με τις ακόλουθες θεματικές:

  1. Cin(e)περίληψη στην τάξη: Βιωματικό εργαστήριο συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας
  2. Εκπαιδευτικές εφαρμογές με τη χρήση μικρού υπολογιστή Micro:bit 
  3. Ξυπνώντας τον ακτιβιστή/την ακτιβίστρια μέσα μου: Ένα πλαίσιο εφαρμογής ενεργού πολιτότητας στο σχολείο από το Έργο Social Radio 2.0
  4. Τεχνητή Νοημοσύνη και σχολική εκπαίδευση
  5. Τεχνολογίες Εκτεταμένης Πραγματικότητας στην εκπαίδευση: από το Cardboard στο Quest VR
  6. (Σ)ΕΞηγώντας τις σχέσεις των παιδιών και των εφήβων στον διαδικτυακό κόσμο.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι/ες από 250 εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης, οι οποίοι και οποίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση και την πραγματοποίηση της Ημερίδας, αξιολογώντας με υψηλό βαθμό την ποιότητά της.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.pi.ac.cy/digitaleducpi2023  

Για την παρουσίαση της Υπουργού Παιδείας στην ημερίδα πατήστε εδώ.