21/11/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Πώς θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας

Οι δείκτες των ρολογιών μας θα πρέπει να προσαρμοστούν στη χειμερινή ώρα, δηλαδή να γυρίσουν μία ώρα πίσω: Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα δείξουν 3.

Η χειμερινή ώρα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά.

Σε ποιες χώρες αλλάζει η ώρα


Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει για όλα τα κράτη μέλη. Η θερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.

Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ηλίου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους, έτσι η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα δεν θα είχε συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Τέτοιο μέτρο είχε αποφασίσει και η Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2011 αλλά η απόφαση ακυρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Η Ρωσία, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014.

Η Τουρκία ακολουθούσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο.

Γιατί αλλάζει η ώρα


Η ώρα αλλάζει σε χειμερινή και θερινή με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Καθώς η ώρα προσαρμόζεται στην ηλιοφάνεια τον χειμώνα και το καλοκαίρι, οι άνθρωποι ανάβουν λιγότερο τα φώτα και επομένως εξοικονομείται ενέργεια. Συνολικά, εκτιμάται πως κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το φως του ήλιου.

Η αφορμή ήρθε τη δεκαετία του ’70, όταν υπό την επήρεια της τότε πετρελαϊκής κρίσης, οι ευρωπαϊκές χώρες στράφηκαν στην αξιοποίηση του φωτός της ημέρας. Χρειάστηκε βέβαια να φθάσουμε στο 1996, από όταν ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

lifo.gr