Σύμφωνα με δημοσίευμα του Declassified, η Βρετανία έχει στείλει πάνω από 80 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, από τότε που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Γάζας.
Όπως αναφέρει το Declassified, όλες οι πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την RAF Ακρωτήρι, την αεροπορική βάση της Βρετανίας στην Κύπρο, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό σταθμό για βομβαρδιστικές αποστολές στη Μέση Ανατολή και η οποία βρίσκεται 150 μίλια, ή 45 λεπτά πτήσης, από τη Βηρυτό.
Υποστηρίζει μάλιστα πως υπήρξε μια σταθερή ροή πτήσεων από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον Οκτώβριο, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά τον Απρίλιο με 25 πτήσεις από το Ακρωτήρι στη Βηρυτό.
Τον Μάιο είχε τον ίδιο αριθμό πτήσεων, και άλλες 14 μέχρι στιγμής για αυτόν τον μήνα.
Η άνοδος των πτήσεων – που τώρα ανέρχεται συνολικά στις 84 από τον Οκτώβριο – έρχεται εν μέσω της έξαρσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Declassified, Matt Kennard.
Παραμένει όμως ασαφές τι κρύβεται πίσω από αυτά. Μια αμυντική πηγή είπε στο Declassified ότι οι πτήσεις «έγιναν κυρίως με σκοπό τη διευκόλυνση της εμπλοκής ανώτερων στρατιωτικών».
Αλλά ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας (MoD) θα πει μόνο στο Declassified: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφοσιωμένο στη μακροχρόνια υποστήριξή του στις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις υποστηρίζει τακτικά με εκπαίδευση και ασκήσεις, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας του Λιβάνου».
Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε στο κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει τον αριθμό των αεροπλάνων της RAF που είχαν πετάξει στον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου.
«Η RAF αναλαμβάνει τακτικές πτήσεις προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής ως μέρος της καθημερινής μας δέσμευσης και για τη διεξαγωγή αεροπορικών ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Leo Docherty. «Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω».
Αλλά αυτή τη μυστικοπάθεια το δημοσίευμα τη χαρακτηρίζει υπερβολική. Ο Docherty παραδέχτηκε στο κοινοβούλιο την ίδια μέρα ότι η RAF είχε πετάξει δύο αεροπλάνα στο Ισραήλ το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Ο αποχαρακτηρισμός χρησιμοποίησε δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων για να δημιουργήσει το δικό του χρονοδιάγραμμα για τις πτήσεις στο Λίβανο.
Επίθεση στον Λίβανο;
Σχεδόν κάθε πτήση της RAF προς τον Λίβανο ήταν το σήμα 2 του Voyager KC. Αυτά μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 45 τόνων και 291 άτομα προσωπικό ή να παρέχουν ανεφοδιασμό αέρος-αέρος. Μια άλλη πτήση αφορούσε ένα τεράστιο αεροπλάνο φορτίου C-17.
Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός του Ισραήλ ενέκρινε «επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στον Λίβανο» μετά από μήνες διασυνοριακών εξόδων αναφέρει το δημοσίευμα.
Και συνεχίζει : «Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απάντησε με μια ομιλία που απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, επισημαίνοντας πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί το νησί της ανατολικής Μεσογείου για στρατιωτικές ασκήσεις».
«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων για τον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε.
Αν και ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει κοινές ασκήσεις με τις κυπριακές δυνάμεις, ο Νασράλα μπορεί επίσης να απειλούσε τις βρετανικές εγκαταστάσεις στο νησί.
Το ΗΒ έχει δύο Κυρίαρχες Βάσεις στην Κύπρο, τις οποίες διατήρησε μετά την ανεξαρτησία του το 1960. Αποτελούν τεράστιους στρατιωτικούς κόμβους και υπηρεσίες πληροφοριών για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Το WikiLeaks αποκάλυψε προηγουμένως ότι οι αμερικανικές κατασκοπευτικές πτήσεις U-2 από το Ακρωτήρι είχαν συλλέξει πληροφορίες πάνω από τον Λίβανο. Πιο πρόσφατα, πτήσεις επιτήρησης της RAF παρακολουθούνται να πετούν κοντά στον Λίβανο από τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τέσσερις μήνες πριν από τα γεγονότα του Οκτωβρίου, η Declassified μπορούσε να βρει μόνο μία πτήση του Ηνωμένου Βασιλείου που μετέβη από την RAF Ακρωτήρι στη Βηρυτό.
Αντιμετωπίζεται η Χεζμπολάχ;
Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας απαγόρευσε ολόκληρη τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική ομάδα το 2019, παρά τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της που κατείχαν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου.
Η εξουσία στον Λίβανο μοιράζεται μεταξύ των τριών βασικών θρησκευτικών ομάδων, με τη Χεζμπολάχ να ηγείται των Σιιτών Μουσουλμάνων της χώρας.
Ενώ απαγόρευσε τη Χεζμπολάχ, για την οποία ο Νασράλα υποστηρίζει ότι έχει 100.000 μαχητές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σφυρηλατήσει δεσμούς με άλλες ένοπλες ομάδες στον Λίβανο, ιδιαίτερα με τον στρατό και την αστυνομία του.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Daily Mail ανέφερε ότι εκατοντάδες επίλεκτοι δασοφύλακες του βρετανικού στρατού εκπαιδεύονταν με τον στρατό του Λιβάνου για «αποστολές διάσωσης για τη διάσωση Βρετανών παγιδευμένων στη Γάζα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στρατηγός Sir Patrick Sanders είπε ότι οι δασοφύλακες «έχτισαν μια πολύ στενή σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Αυτό παρέχει μια διορατικότητα και επιρροή στη λήψη αποφάσεων και τη θέαση των πραγμάτων από την άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων (με το Ισραήλ)».
Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά επίσης τουλάχιστον 18,5 εκατομμύρια λίρες σε προγράμματα «σταθερότητας» στον Λίβανο, εν μέρει για να ενσταλάξει «την ευθύνη μεταξύ όσων ζουν στα παλαιστινιακά στρατόπεδα» που περιγράφονται ως «αστατικές κοινότητες».
Σχεδόν 300.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο αφού εκδιώχθηκαν από την Παλαιστίνη.
Το πρόγραμμα στον Λίβανο έχει ως πάγιο στόχο να προσφέρει «εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια», «εξοπλίζοντας, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας» τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις και υποστηρίζοντας τις Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), μια στρατιωτικοποιημένη αστυνομική μονάδα.
Πρόκειται για ένα έργο που επικεντρώνεται στην «πρόληψη της βίας και του βίαιου εξτρεμισμού σε περιοχές με σημείο ανάφλεξης (συμπεριλαμβανομένων των παλαιστινιακών στρατοπέδων)» και «την αύξηση της ανθεκτικότητας των ασταθών κοινοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων προσφύγων)», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι πτήσεις
Η πρώτη πτήση του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε από την RAF Ακρωτήρι στη Βηρυτό στις 25 Οκτωβρίου, αλλά υπήρξε μόνο άλλη μία πτήση εκείνο τον μήνα. Ο Νοέμβριος τότε είχε τρεις πτήσεις, τον Δεκέμβριο μόνο μία και τον Ιανουάριο καμία.
Τον Φεβρουάριο ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται, με πέντε πτήσεις, ενώ τον Μάρτιο σημειώθηκαν 10. Στη συνέχεια, ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 25 τον Απρίλιο.
Μερικές φορές πραγματοποιήθηκαν πολλές πτήσεις την ημέρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε 13 διαφορετικές ημέρες από τον Μάρτιο, η RAF έχει πετάξει δύο Voyager στη Βηρυτό. Στις 13 Απριλίου έστειλε τρεις.
Οι πτήσεις είχαν συνολικά την ικανότητα να μεταφέρουν πάνω από 23.000 στρατιωτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου στον Λίβανο.
Δεν είναι μόνο τα Voyagers που έχουν σταλεί από το Ακρωτήρι στον Λίβανο. Την 1η Μαρτίου ένα τεράστιο C-17 που λειτουργεί από την RAF προσγειώθηκε στη Βηρυτό. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στάλθηκαν τέσσερα τεράστια στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη A400M.
Τέλος, το Declassified είχε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 36 στρατιωτικές πτήσεις από την RAF Ακρωτήρι στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
omegalive.com.cy