23/06/2024
Κύπρος
Πολιτική

«Διαζύγιο» Πελεκάνου – ΔΗΣΥ: Οι λόγοι, το παρασκήνιο και το «ποτήρι που ξεχείλισε»

Για τους λόγους της απόφασης του να αποχωρήσει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό μετά και τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Πολιτικό Γραφείο κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές μίλησε ο Μάριος Πελεκάνος.

Ο υποψήφιος με το ΕΛΑΜ για τις Ευρωεκλογές, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ανέφερε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει ήταν συνειδητή σημειώνοντας πως «τις τελευταίες ημέρες έγινε μια προσέγγιση από την πλευρά του ΕΛΑΜ, έγιναν διάφορες διαβουλεύσεις, θα έλεγα πολύωρες, επί συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων, τα οποία θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας για τον κυπριακό ελληνισμό, όπως είναι το δημογραφικό, όπως είναι το μεταναστευτικό, όπως είναι η οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Πρόσθεσε πως υπήρχε ταύτιση απόψεων σε αυτά τα ζητήματα και συνειδητά επέλεξε να ενταχθεί στο κόμμα.

«Δεν αναζητώ ούτε εγώ, ούτε το ΕΛΑΜ την οποιαδήποτε ευκαιριακή σχέση αλλά επέλεξα να ενταχθώ στο ΕΛΑΜ και να συμπορευθώ με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο για να προωθήσουμε πολιτικές θέσεις», ανέφερε.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» – «Όφειλα να αποχωρήσω νωρίτερα»
Με αφορμή και της δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ταύτιση του ΔΗΣΥ με το ΕΛΑΜ, ενώ ο ίδιος αναφέρει ότι πάντα ήταν σταθερές οι πολιτικές του θέσεις, αλλά και γιατί αποχώρηση τώρα που ήταν και Αντιπρόεδρος του κόμματος, ο κ. Πελεκάνος ξεκαθάρισε πως «εκ του αποτελέσματος, οφείλω να παραδεχθώ ότι όφειλα να αποχωρήσω. Έδωσα τον αγώνα μου, έκανα την προσπάθειά μου, δυστυχώς τα όσα συνέβησαν στη ψηφοφορία του Πολιτικού Γραφείου αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενδεχομένως να μπορούσα να αποχωρήσω και νωρίτερα όμως έμεινα και προσπάθησα και στο τέλος της ημέρας θα έπρεπε να περιμένω και να δω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειάς μου».

Το παρασκήνιο
Ο Μάριος Πελεκάνος αναφερόμενος στους λόγους της αποχώρησής του εξήγησε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» όταν αναλύθηκαν οι λόγοι της ψηφοφορίας του Πολιτικού Γραφείου και «αντιλαμβανόμενος το παρασκήνιο που έχει γίνει. Αποχώρησα από τον ΔΗΣΥ συνειδητά επιλέγοντας να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου».

Τα περί καρέκλας
Κληθείς να απαντήσεις στις επικρίσεις ο υποψήφιος πλέον Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι ποτέ δεν αναζήτησε το οικονομικό όφελος ή την καρέκλα.

«Απαντάει το ίδιο μου το πολιτικό και επαγγελματικό ιστορικό. Ποτέ δεν αναζητούσα το οικονομικό όφελος και την καρέκλα. Μάλιστα, στις προσεγγίσεις που έγιναν εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ένα εκ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι θα έπρεπε να παραμείνω στη θέση του Αντιπροέδρου και να διεκδικήσω θέση στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026. Δεν ήταν πρόθεσή μου η αναζήτηση επαγγελματικής καρέκλας».

kathimerini.com.cy