30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Εκτελέσεις Καλογερόπουλου-Μαυρομιχάλη: Κλειδί νέος «παίκτης» στη νύχτα

Των Νέαρχου Κυπριανού και Γιάννη Πάζουρου

Τα δύο δολοφονικά κτυπήματα με θύματα τον Θανάση Καλογερόπουλο και Αλέξη Μαυρομιχάλη, τα οποία αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε φατρίες του υποκόσμου, αν και είναι νωρίς ακόμη να δείξει πού θα καταλήξουν οι έρευνες, εκφράζονται φόβοι ότι ίσως έχουν στο τέλος την ίδια τύχη με άλλα εγκλήματα του υποκόσμου που παραμένουν για χρόνια ανεξιχνίαστα.

Δυστυχώς, αν και αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας στη διερεύνηση τέτοιων εγκλημάτων, διαπιστώνεται εδώ και χρόνια μία αδυναμία της Αστυνομίας να βρει τους ενόχους που κρύβονται πίσω από τέτοια εγκλήματα και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα και ο υπόκοσμος να αισθάνεται ότι έχει το «πάνω χέρι» έναντι της Αστυνομίας και είναι «άτρωτος», αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών να ενισχύεται συνεχώς. Στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώνονται αρκετές δολοφονίες ατόμων που σχετίζονται με τον υπόκοσμο και τη νύχτα, που δεν εντοπίζονται οι δράστες. Στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Δηλαδή, ακόμη και οι λίγοι που γνωρίζουν ή κατέχουν στοιχεία δεν ανοίγουν το στόμα τους ενώπιον των διωκτικών αρχών. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία που αφήνουν πίσω τους είναι ελάχιστα για να οδηγήσουν την Αστυνομία στα ίχνη των δραστών. Εκ των αποτελεσμάτων, ή καλύτερα ελλείψει αποτελεσμάτων, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι απαιτείται αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των δεδομένων από την Αστυνομία για τέτοιας φύσεως εγκλήματα, ώστε να υπάρξουν περαιτέρω δράσεις, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο κυρίως στο να καταστεί αποτελεσματικότερη η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων.

12 χρόνια, 16 ανεξιχνίαστα

Ενδεικτικά, από το 2011 και εντεύθεν, υπάρχουν 16 δολοφονίες ατόμων από φατρίες του υποκόσμου οι οποίες δεν εξιχνιάστηκαν. Οι περισσότερες αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή σε αντίποινα για άλλες εγκληματικές ενέργειες.

14 Δεκεμβρίου 2011: Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, άλλως «Βάτραχος», πέφτει νεκρός από πυρά που δέχθηκε έξω από την οικία του στον Αρχάγγελο στη Λευκωσία. Δύο άτομα του έστησαν καρτέρι και μόλις στάθμευσε το όχημά του, τον γάζωσαν και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα.

4 Φεβρουαρίου 2012: Θύμα δολοφονικής ενέργειας πέφτει ο Αντρέας Παπαδόπουλος, άλλως «Αφρός». Μετά από ραντεβού, το θύμα έφτασε σε ανοικτό χώρο σε περιοχή πλησίον του παλιού δρόμου Κοκκινοτριμιθιάς – Παλιομετόχου. Το ραντεβού τελικά αποδείχθηκε ενέδρα θανάτου. Άγνωστοι τον πυροβόλησαν και βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του.

6 Μαΐου 2012: Σε ενέδρα θανάτου, οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά του Νεόφυτου Χριστοφόρου, άλλως «Κακή», όταν επιχειρούσε να βγει από το πρακτορείο στοιχημάτων που διατηρούσε στον Άγιο Αντώνιο. Οι δράστες «γάζωσαν» τον «Κακή» και εξαφανίστηκαν.

8 Μαρτίου 2013: Δολοφονημένος μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ο Στέφανος Βασιλειάδης έξω από συνεργείο αυτοκινήτων στα Ανάγυια. Ο εκτελεστής πυροβόλησε το θύμα με κυνηγετικό όπλο από πολύ μικρή απόσταση.

20 Ιουνίου 2014: Νεκρός από πυρά εκτελεστή πέφτει ο Γιάννης Καλοψιδιώτης, πατέρας του Φάνου Καλοψιδιώτη από την Αγία Νάπα. Ο δράστης έστησε καραούλι έξω από το υποστατικό του θύματος, και όταν αυτός άκουσε το σκύλο του να γαβγίζει βγήκε έξω και δέχθηκε τα δολοφονικά πυρά.

17 Φεβρουαρίου 2015: Μετά την επίθεση με ρουκέτα που εκτοξεύτηκε εναντίον της οικίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη (Αλεξούι), προφανώς με στόχο τον ίδιο, νεκρός από πυρά έπεσε ο φρουρός του Στέφανος Παπαδόπουλος, ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν έξω από το σπίτι.

17 Μαΐου 2015: Άγριο φονικό στην Ξυλοφάγου με θύμα τον 39χρονο επιχειρηματία Μάικ Αναστασίου. Μετά από ραντεβού θανάτου, οι δράστες τον πυροβόλησαν και στο σκότωσαν και στη συνέχεια παρέδωσαν το όχημα στις φλόγες.

27 Δεκεμβρίου 2015: Ο Τάσος Γεωργίου, άλλως «Τρέλας», δολοφονείται με 9 σφαίρες εξερχόμενος από διαμέρισμα φίλου του στον Στρόβολο.

1 Μαρτίου 2016: Από μεγάλη απόσταση, ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε τον Γιώργο Γεωργίου, άλλως «Τσικίτο», έξω από την οικία του στην Πύλα, μπροστά στα μάτια του πατέρα του.

12 Απριλίου 2017: Δολοφονήθηκε ο Άντρος Ροδοθέου ενώ βρισκόταν σε απόμερο εξοχικό σπίτι φιλικού του προσώπου στη Γεράσα Λεμεσού. Ο Ροδοθέου δέχθηκε τα φονικά πυρά ενώ περνούσε από γυάλινη τζαμαρία.

22 Οκτωβρίου 2017: Θύμα απόπειρας δολοφονίας ο Κυριάκος Χατζησάββα, άλλως Κούλλης, επιχειρηματίας. Εντοπίστηκε σε λίμνη αίματος στον χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε στην Αγία Νάπα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και τέσσερις ημέρες αργότερα απεβίωσε.

1η Νοεμβρίου 2018: Στον δρόμο Ριζοελιάς – Αγίας Νάπας εντοπίστηκε νεκρός ο Γκάρι Μπόρις Χριστοδούλου, ο οποίος είχε δεχθεί πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του.

25 Ιουνίου 2020: Ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης, άλλως «Βαλεντίνος», δολοφονείται με καραμπίνα έξω από την πατρική του οικία στην Ορμήδεια. Ήταν στενός συνεργάτης του Φάνου Καλοψιδιώτη.

19 Απριλίου 2021: Καρτέρι θανάτου σε κύρτωμα στον δρόμο Κιτίου – Μενεού έστησε εκτελεστής στον Μάριο Γεωργίου, άλλως Μαριούθκια. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, ελάττωσε ταχύτητα σε κύρτωμα και δέχθηκε πυροβολισμούς.

28 Δεκεμβρίου 2021: Στον χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Μακένζι δολοφονήθηκε ο Αντρέας Ευαγγέλου (πεθερός του Μαριούθκια). Εκτελέστηκε εν ψυχρώ στην προσπάθειά του να εξέλθει του οχήματός του.

11 Ιουνίου 2023:Θύμα δολοφονίας ο Κρις Χαριλάου στην Παρεκκλησία, έξω από το σπίτι του. Είχε μεταβεί για να φέρει φαγητό και κατά την επιστροφή του στο σπίτι δέχθηκε πυροβολισμούς από πρόσωπο που ήταν κρυμμένο σε σημείο απέναντι από την οικία του.

Νέος παίχτης

Το σενάριο διασύνδεσης των δολοφονιών του Αλέξη Μαυρομιχάλης και Θανάση Καλογερόπουλου εξακολουθεί να διερευνάται από την Αστυνομία, καθώς οι αρκετές ομοιότητες στον τρόπο εκτέλεσης των Μαυρομιχάλη και Καλογερόπουλο, αλλά και οι ελάχιστες ώρες που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο δολοφονιών, ενισχύει αυτό το σενάριο. Αναφορικά με τα δύο φονικά, μια πληροφορία που διερευνά η Αστυνομία, είναι στις επαγγελματικές δραστηριότητες των δύο θυμάτων να έχει «εισβάλει» νέος «παίχτης», ο οποίος επιχειρεί να ηγηθεί αυτών των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την ίδια πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία, το εν λόγω άτομο φέρεται να προσέγγισε τους Μαυρομιχάλη και Καλογερόπουλο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας και εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις.

Πάντως, οι έρευνες για τις δύο δολοφονίες συνεχίζονται με παρέλαση προσώπων για κατάθεση, αξιολόγηση πληροφοριών, αλλά και έλεγχο κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. Για τον φόνο του Μαυρομιχάλη, κατάθεση έδωσε πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μαζί του στο διαμέρισμα την ώρα που το Αλεξούι δέχθηκε το μοιραίο κτύπημα. Ταυτόχρονα, και άλλα πρόσωπα και στενοί συνεργάτες του Μαυρομιχάλη κλήθηκαν για κατάθεση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να προκύψουν σημαντικά στοιχεία που να οδηγήσουν σε σύλληψη ή συλλήψεις υπόπτων. Το παζλ που συνθέτει τη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη δείχνει ότι πρόκειται για ένα καλομελετημένο σχέδιο, καθώς πέραν του ενός κάλυκα που εντοπίστηκε στο χωράφι από το οποίο έγινε η φονική βολή, δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής άλλα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον φόνο του Θανάση Καλογερόπουλου, η δημοσίευση την Τετάρτη το βράδυ από την Αστυνομία της φωτογραφίας δύο προσώπων να επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτα εντός του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Λευκωσίας θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στην πορεία των ερευνών. Οι ανακριτές είναι πεπεισμένοι ότι τα δύο πρόσωπα που φαίνονται στη φωτογραφία είναι οι εκτελεστές. Με τη δημοσίευση της φωτογραφίας φτάνουν στο ΤΑΕ Λεμεσού δεκάδες πληροφορίες που σχετίζονται, οι οποίες αξιολογούνται. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, οι δράστες φαίνεται να έχουν κάνει μερικά λάθη, τα οποία ίσως δείχνουν μία κατεύθυνση στους ανακριτές. Αυτό που σχολιάζεται ιδιαίτερα, είναι ότι ο οδηγός δεν έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ και οι δύο δεν φοράνε κράνη, και θα μπορούσε εύκολα να κινήσουν υποψίες. Αν και η φωτογραφία δεν είναι υψηλής ευκρίνειας, το στιγμιότυπο από την κάμερα επιβεβαιώνει και τη μαρτυρία για χρήση καρναβαλίστικης μάσκας κατά τη δολοφονία.

politis.com.cy