30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Έρχεται το πρώτο κύμα καύσωνα – Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία

Το πρώτο κύμα καύσωνα θα βιώσει η Κύπρος τις προσεχείς μέρες, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 36-37 βαθμούς. Όπως ανέφερε ο Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», «η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί αρκετά τις επόμενες μέρες αφού θα επηρεαστούμε από αυτήν την θερμή αέρια μάζα και την υψηλή πίεση που θα επηρεάσει την περιοχή περαιτέρω. Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι οι πιο θερμές μέρες μέχρι τώρα την άνοιξη, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 36-37 βαθμούς. Δυστυχώς αυτή η άνοδος θα συνοδεύεται με σκόνη από την Αφρική, η οποία την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρξουν κατά διαστήματα αυξημένες συγκεντρώσεις, θυμίζοντας το περιστατικό σκόνης που είχαμε την περασμένη Παρασκευή».

Η πρόγνωση του καιρού
Ψηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα μέχρι και την Παρασκευή, θα αιωρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας αναμένεται κατά διαστήματα να είναι αυξημένες.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ κατά περιόδους θα παρατηρούνται αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 26 στα παράλια και στους 25 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με παροδικά αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς και παροδικά στα παράλια μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη, ωστόσο αργότερα στα δυτικά, στα βόρεια αλλά και στα ανατολικά, θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στα παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα θερμός για την εποχή, κυρίως αίθριος και με περιόδους με αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα σημειώσει άνοδο και την Πέμπτη μη αξιόλογη μεταβολή, για να βρεθεί αισθητά πιο πάνω από τις εποχικές μέσες τιμές.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με παροδικά αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να συνεχίσει ωστόσο να κυμαίνεται αισθητά πιο πάνω από τις εποχικές μέσες τιμές.

kathimerini.com.cy