02/12/2023
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Καταγράφηκαν μικρές μειώσεις στα καύσιμα, έρχονται και άλλες

Μικρή μεν αλλά μείωση βλέπουν αυτές τις μέρες οι καταναλωτές στις τιμές των καυσίμων. Μετά την ανοδική πορεία που είχαν πάρει οι τιμές των καυσίμων οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν μια μικρή ανάσα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Εκπρόσωπος τύπου των Πρατηριούχων κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι από τις 12 Ιουλίου που ήταν η τελευταία αύξηση και μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μείωση της τάξης των 6 σεντς στην τιμή της βενζίνης και 9 σεντς στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

“Είναι σημαντικές αυξήσεις αυτές, άμα τις δούμε ολικά και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες.”

Όσον αφορά τις μέσες τιμές και σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών των καυσίμων, η αμόλυβδη 95 πωλείται για €1,77, η αμόλυβδη 98 για €1,85, το πετρέλαιο κίνησης €1,92, και το πετρέλαιο θέρμανσης για €1,50.

Σήμερα, έγινε μείωση στην αμόλυβδη βενζίνη 2,3 σεντς και στο πετρέλαιο κίνησης περίπου 4,5 σεντς.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε και το πως ανεβοκατεβαίνει διεθνώς η τιμή του αργού πετρελαίου.

“Κάποιες μέρες είναι κάτω από 100 κάποιες μέρες είναι πάνω. Λογικά εδώ κάπου θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αν δούμε όμως και πλησιάσει τα 110 και είναι και συνεχόμενο, σίγουρα θα έχουμε αυξήσεις πάλι.”

Σύμφωνα με τις αγορές των φορτίων που έγιναν τις προηγούμενες βδομάδες εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου αναμένεται να έχουμε περεταίρω μειώσεις στις τιμές τις επόμενες βδομάδες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πρατηριούχων την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου θα έρθει νέο φορτίο το οποίο αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τις τιμές.

Ο κόσμος σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου βλέπει θετικά τις μειώσεις που καταγράφονται ωστόσο είναι ακόμα συγκρατημένος τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζει.

“Θα βάλει €20. Τώρα αν θα βάλει μισό λίτρο περισσότερο δεν αλλάζει κάτι. Όμως το ότι το αντιμετωπίζει θετικά, αυτό είναι καλό και αν έρθουν και άλλες μειώσεις και αυξηθεί η ποσότητα στα 20 λίτρα τότε εκεί θα καταλάβουμε ότι όντος ναι, έπιασε τόπο η μείωση.”

Πάντως ο κ. Χριστοδούλου ερωτηθείς αν υπάρχει η ελπίδα οι τιμές των καυσίμων να επιστρέψουν σύντομα στα προ ουκρανικού πολέμου επίπεδα, είπε ότι δεν πιστεύει να γίνει κάτι τέτοιο εύκολα. Τουλάχιστον όμως είπε οι τιμές να κατέβουν στο €1,50 για να είναι όπως τις χαρακτήρισε, “υποφερτές.”

Μείζων θέμα για τους πρατηριούχους την ίδια στιγμή, συνεχίζει να είναι η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου οι ουρές μεγαλώνουν κάθε μέρα και περισσότερο από πολίτες που μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για ανεφοδιασμό καυσίμων.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι σύμφωνα με μηχανολόγο ο λόγος που έχουμε τόσες πολλές φωτιές σε αυτοκίνητα που είναι εν κινήσει είναι η ποιότητα των καυσίμων που αγοράζουν από τις κατεχόμενες περιοχές τα οποία είναι εκτός Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δεν εμπεριέχουν βιοκαύσιμο και έχουν περισσότερο θειάφι με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα ανάφλεξη.

alphanews.live