20/07/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Μονή Αββακούμ: Αυτά είναι τα επόμενα στάδια της ανακριτικής διαδικασίας

Η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει το έργο της για το θέμα της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι με τους δύο μοναχούς να αναμένεται να καταθέσουν εντός των ημερών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βίκτωρας Στέλιου, εκ μέρους της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου, η κατάθεση των δύο εν αργία μοναχών της Μονής θα ληφθεί σύντομα και δεν αποκλείεται αυτή να γίνει ακόμη και επί τόπου στη Μονή. Αυτό θα κριθεί από την ίδια την Επιτροπή, είπε.

Αυτή την στιγμή, συνέχισε εξηγώντας τη διαδικασία ο κ. Στέλιου, μετά την απόφαση που έχει εκδοθεί από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, η διαδικασία βρίσκεται στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει ξεκινήσει πλέον τις διαδικασίες και στη συνέχεια, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της θα φέρει το πόρισμα ενώπιον του 6μελούς συνοδικού δικαστηρίου. Εκεί, πρόσθεσε, το Δικαστήριο θα κάνει τις δικές του εργασίες με βάση το πόρισμα, για να πάρει την τελική απόφαση.

Ερωτηθείς για το πότε θα κληθούν οι δύο εν αργία μοναχοί της Μονής Αββακούμ ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής, ο κ. Στέλιου είπε πως η επιτροπή ενεργεί με τον δικό της τρόπο και με βάση το δικό της πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, η ανακριτική επιτροπή ενεργεί με τον τρόπο που η ίδια κρίνει σωστό και αυτό σημαίνει πως οι δύο μοναχοί ενδεχομένως να δώσουν κατάθεση, όπου η Επιτροπή κρίνει, είτε στη Λευκωσία, είτε και επί τόπου στη Μονή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στέλιου είπε ότι με βάση την πορεία της έρευνας ενδεχομένως να προκύψουν και άλλοι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της ανακριτικής Επιτροπής. Αυτό θα το κρίνει και θα το αποφασίσει η ανακριτική επιτροπή, συνέχισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της όλης υπόθεσης, ο κ. Στέλιου είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όμως ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό και αν είναι δυνατόν πριν το Πάσχα.

Στο διαδικαστικό, η ανακριτική επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα της και ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν ενδεχομένως να υπάρξει και καθυστέρηση, αν κριθεί αναγκαίο να καταθέσει επιπλέον μάρτυρες. Στη συνέχεια, το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής θα δοθεί στο 6μελές Συνοδικό Δικαστήριο, για να πάρει την τελική απόφαση.

Σε επίπεδο Αστυνομίας, η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε το ανακοινώσιμο, πλην του ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

omegalive.com.cy