17/09/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Mπαίνει όριο θητείας για Γενικό Ελεγκτή και Γενικό Εισαγγελέα

Την προώθηση σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, στον διαχωρισμό του υφιστάμενου ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και την ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε την καταρχήν έγκριση του πλαισίου μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, οι κύριες παράμετροι των οποίων καθορίστηκαν σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Η προώθηση της υλοποίησης μιας σειράς σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κράτους κρίνεται απαραίτητη. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και σε συνέχεια εξαγγελιών του Προέδρου κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το έτος 2024, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού διακυβέρνησης και ειδικότερα την προτεραιότητα Ανασύνταξη του Κράτους», σημείωσε σχετικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν πρώτον στον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει το διαχωρισμό του υφιστάμενου ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την ίδρυση Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου.

Όπως εξήγησε, ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραμείνει ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να έπεται αυτού, ενώ οι υφιστάμενες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, υπό την ιδιότητά του ως δημόσιος κατήγορος, θα ασκούνται από τον νέο θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου.

Προσέθεσε ότι στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο καθορισμός συγκεκριμένης θητείας των αξιωματούχων τόσο της εισαγγελικής όσο και της διωκτικής Αρχής, με τις εν λόγω ρυθμίσεις να συνάδουν με τις κατά καιρούς αναφορές και συστάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου και η Ομάδα Κρατών ενάντια στη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή GRECO.

Για την πιο πάνω μεταρρύθμιση θα απαιτείται τροποποίηση συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και η θέσπιση ή τροποποίηση αριθμού άλλων νομοθετημάτων, επεσήμανε σχετικά.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη.

Συμπλήρωσε ότι στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και ο καθορισμός της θητείας του Γενικού, Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις να στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας, της αποτελεσματικότητας και της συλλογικότητας κατά την υλοποίηση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

sigmalive.com