24/11/2024
Κύπρος
Πολιτική

Ν. Χριστοδουλίδης: H Τουρκία προωθεί ισλαμοποίηση των κατεχομένων

Η Τουρκία κατά παράβαση διεθνών Συμβάσεων προωθεί την ισλαμοποίηση των κατεχομένων δήλωσε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου Μητρόπολης Κύκκου «Αρχάγγελος» ενώ υπογράμμισε ότι σύσσωμος ο κυπριακός λαός, καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα «σε βάρος των αδελφών μας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», Λίνα Φενερίδου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, Ξενής Ξενοφώντος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Γεωργιάδης. Ακολούθησε ομιλία από τον αντιστράτηγο Ε.Α. Λάζαρο Καμπουρίδη.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Ιεράς Μονής Κύκκου. Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν απαγγελίες, άσματα και χοροί του Πόντου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «στην Κύπρο έχουμε βιώσει και εξακολουθούμε να βιώνουμε την τουρκική πολιτική για αλλοίωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας» προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατά παράβαση διεθνών Συμβάσεων προωθεί την ισλαμοποίηση των κατεχομένων με τη σύληση εκκλησιών και άλλων ιερών χώρων και την μετατροπή τους σε τεμένη και υποστατικά για άλλες χρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι πέραν των 520 εκκλησιών και μοναστηριών και όλα τα ελληνοκυπριακά κοιμητήρια λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν στα κατεχόμενα «σε μια μαζική και συστηματική προσπάθεια που χαρακτηρίζεται ως θεσμοθετημένη εξάλειψη και η οποία αποσκοπεί στην πλήρη εξαφάνιση της ελληνοχριστιανικής πολιτιστικής ταυτότητας».

Σημείωσε ακόμη ότι «βιώνουμε την ίδια στιγμή τον τουρκικό αναθεωρητισμό, την επεκτατική πολιτική, τις έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι, τον εποικισμό της πατρίδας μας» λέγοντας ότι ο «πόνος και ο σπαραγμός των Ποντίων μας είναι οικείος, τον αναγνωρίζουμε και τον συμμεριζόμαστε».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με ομόφωνη απόφαση της έχει καθιερώσει τη 19η Μαΐου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως ημέρα τιμής και μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Τιμούμε σήμερα το έπος που έγραψε με το αίμα του ο ελληνισμός του Πόντου, την ηρωική αντίσταση των Ποντίων ενάντια στους φρικαλέους κατατρεγμούς που υπέστησαν από τους Τούρκους», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι στις 24 Απριλίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτής της αναγνώρισης ίσως να είναι η αναγνώριση του τεράστιου πόνου των θυμάτων της γενοκτονίας και των απογόνων τους.

«Η γενοκτονία κληροδοτεί το αποτύπωμά της στον ψυχισμό των θυμάτων από γενιά σε γενιά. Η αναγνώριση είναι ένα θέμα ηθικής δικαίωσης, ένα ζήτημα της πολιτισμένης ανθρωπότητας», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ακόμη ότι η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, ομοφώνως καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το 1914 μέχρι το 1923.

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μέχρι την έναρξη των διωγμών το 1914, οι περιοχές όπου ζούσαν οι Έλληνες του Πόντου γνώρισαν σημαντική εμπορική, οικονομική και πολιτιστική άνθιση, υποδεικνύοντας ότι λίγο πριν ξεκινήσουν την εθνική εκκαθάριση οι Νεοτούρκοι, οι Πόντιοι αριθμούσαν 700 000 και είχαν ιδρύσει περίπου 1400 σχολεία και πληθώρα θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έκανε μεταξύ άλλων, εκτενή αναφορά στα τραγικά γεγονότα που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου υπογραμμίζοντας ότι στην επαρχία της Κερασούντας οι Τούρκοι έκαψαν δεκάδες ελληνικά χωριά μέσα σε τρεις μήνες.

Σημείωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονταν να διανύσουν πεζοί πορείες προς την Άγκυρα και μεγάλος αριθμός πέθαναν από την εξάντληση στη διαδρομή. Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν, συνέχισε, κατέφυγαν στην Ρωσική Αυτοκρατορία ως πρόσφυγες, ενώ οι υπόλοιποι Πόντιοι Έλληνες που ζούσαν ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τους όρους για ανταλλαγή πληθυσμών που προνοούσε η Συνθήκη της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον επαίσχυντες οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την προεκλογική ομιλία του στην Κερασούντα ο οποίος είπε ότι «τα πάτρια εδάφη της Κερασούντας είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντίων» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και «σήμερα η Κερασούντα θα κάνει κόλαση την πατρίδα για τους κλακαδόρους του όρους Καντρίλ και του Γκιουλενιστές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αντί να προκαλεί με τέτοιες δηλώσεις, ο κ. Έρντογαν θα έπρεπε να απολογηθεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι προγόνοι του.

Αυτό, πρόσθεσε, του έχει υποδείξει άλλωστε ήδη από το 2006 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στην ετήσια έκθεσή του για την πρόοδο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ρητώς ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει ότι όσα συνέβησαν σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου, αρχικά από τους Νεότουρκους και στην συνέχεια από τους Κεμαλιστές, που αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το 1948, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψήφισε τη «Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας», η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1951.

Όπως εξήγησε, στη Σύμβαση αυτή η γενοκτονία αναγνωρίζεται ως ένα διεθνές έγκλημα είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου, που δεν δικαιολογείται ούτε από τη στρατιωτική αναγκαιότητα ούτε από τους σκοπούς του πολέμου. Η τέλεση γενοκτονίας, ανέφερε, εκδηλώνεται δια της συλλογικής και άνευ διακρίσεως εξόντωσης των μελών μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι ο Δημήτρης Ψαθάς, ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος, στο συγκλονιστικό έργο του «Η γη του Πόντου», όπου εξιστορεί τους διωγμούς και την αντίσταση του ελληνισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, έγραφε: «Να ρίξουμε τον πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε…». Στηριζόμενος σε αυτό τόνισε ότι η οικοδόμηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης θα είναι εφικτή και θα βασίζεται σε στέρεα θεμέλια μόνον εάν θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αποδεχτούμε την ιστορική αλήθεια και αναγνωριστούν τα εγκλήματα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη θερμά το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και τον Σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» που, όπως είπε, με το έργο τους μεριμνούν ώστε να παραμένουν ζωντανές οι θύμησες, η ιστορία και οι παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού.

reporter.com.cy