Νέα αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών, παραμονές της μεγάλης εβδομάδας και το Πάσχα.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, για τις τιμές που ίσχυαν στις 13 Απριλίου, καταγράφονται απανωτές αυξήσεις, λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες με το πρόβλημα να εντείνεται μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από τις τιμές σε 168 βασικά αγαθά, σε 39 μικρές και μεγάλες υπεραγορές, αυξήσεις παρουσιάζονται σχεδόν σε όλα τα είδη τροφίμων, όσπρια, γάλα, καφέ, ζάχαρη, λάδι, δημητριακά, κρέατα, με την προσοχή πλέον, να είναι στραμμένη ενόψει του Πάσχα, στη νέα ανακοίνωση από το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή την Μεγάλη Τρίτη.
«Έχουμε αυξήσεις ναι, σε αρκετές κατηγορίες, όμως, ευτυχώς, δεν έχουμε αυτό το τσουνάμι αυξήσεων που αναμέναμε, που έλεγαν αρκετοί», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου.
Αυξήσεις κατά μέσο όρο, δέκα% είχαμε στα κρέατα και ειδικότερα, 17% στο χοιρινό και το κοτόπουλο, όχι όμως στο βοδινό τουλάχιστον μέχρι και τις 9 Μαρτίου και ειδικότερα στο αρνί.
«Ίσως, όμως να μας προκύψουν οι αυξήσεις αυτές, την επόμενη βδομάδα. Όταν, την (Μεγάλη)Τρίτη, θα έχουμε το Παρατηρητήριο για το Πάσχα, θα τις δούμε, ίσως», υποστήριξε ο κ. Ιωάννου.
Η τιμή στο γάλα, μετά τις αυξήσεις το Φεβρουάριο και Μάρτιο, φαίνεται να παρουσιάζει σταθεροποίηση, ενώ στο ψωμί, υπάρχει αύξηση δύο με τέσσερα%.
Τεράστιες είναι και οι αυξήσεις στο λάδι (20%) στα ζυμαρικά και τα δημητριακά, με περίπου 15%. Ενώ μικρή είναι η αύξηση στις φακές και τη ζάχαρη.
Η τιμή της ντομάτας εκτοξεύθηκε στα ύψη, καταγράφοντας αύξηση 60%, οι πατάτες αύξηση 18%, ενώ μείωση 27%, καταγράφουν τα αγγουράκια. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η τιμή του υγραερίου.
«Εδώ μας ανησυχεί αυτή η τελευταία αύξηση. Θα το ψάξουμε γιατί έχουμε αυτή την αύξηση τον τελευταίο μήνα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Αύξηση ανησυχιών λόγω Ουκρανικού
Την ίδια στιγμή, βαρύτατες είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυπριακές επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνεται σε δύο έρευνες της ΟΕΒ, που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και στις οποίες μετείχαν 188 και 92 επιχειρήσεις.
Σ΄ ότι αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους των προϊόντων/ υπηρεσιών που προκύπτει, και οι δύο έρευνες κατέδειξαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις θα το απορροφήσουν πλήρως ή μερικώς, ότι 6 στις 10 θα το μετακυλήσουν πλήρως ή μερικώς στον καταναλωτή και ότι μόνο 2 στις 10 θα προβούν σε αναστολή της παραγωγής ή προμήθειας στους καταναλωτές.
Οι απαντήσεις αφορούν επιχειρήσεις που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με Ρωσία ή και Ουκρανία.
Για τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου, πατήστε ΕΔΩ
ant1.com.cy