Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των ελεγκτών είναι να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών. Ποιος όμως ελέγχει τους ελεγκτές;
Και ποιος τους ελεγκτές των ελεγκτών – Τι είναι ΑΔΕΕλΕπ και ποιος ο ρόλος της
Παρά το γεγονός πως η Αρχή Δημοτικής Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), λειτουργεί βάσει νόμου από το 2017, ο ρόλος της δεν ήταν ευρέως γνωστός, ούτε το όνομά της βρέθηκε στους τίτλους ειδήσεων εν μέσω σκανδάλων όπως τα χρυσά διαβατήρια που είχαν θέσει δικηγόρους και λογιστές στο μικροσκόπιο.
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Πάνος Προδρομίδης Γενικός Διευθυντής της Αρχής Δημοτικής Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), αναφέρθηκε στις εργασίες του Αρχής, εξηγώντας πως δημιουργήθηκε κατόπιν σχετικού κανονισμού και οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που προέβλεπαν τη λειτουργία μίας Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Περιγράφοντας τη δομή της Αρχής, ο κ. Προδρομίδης ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από άτομα. Συγκεκριμένα, Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, ενώ Αντιπρόεδρος ο Χρίστος Κάρουλας. Μέλη είναι οι Βίκυ Αριστείδου, Στέλιος Κουντούρης, Ιωάννα Αχιλλέως, Δημήτρης Γεωργιάδης και Μάριος Νεοπτολέμου. Είπε ακόμη πως έχουν ξεκινήσει επιθεωρήσεις μέσω αγοράς υπηρεσιών δύο επιθεωρητών, ενώ δύο άτομα είναι αποσπασμένα από την ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία.
Ποιους ακριβώς εποπτεύει
Ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού ξεκαθάρισε πως η ΑΔΕΕλΕπ είναι η αρμόδια ελεγκτική αρχή για το ελεγκτικό επάγγελμα, και όχι για τους λογιστές, προσθέτοντας πως εποπτεύει κυρίως του ελεγκτές που υπογράφουν οικονομικές καταστάσεις. “Εποπτεύει απευθείας τους ελεγκτές που υπογράφουν οικονομικές καταστάσεις τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και της Ευρώπης”, διευκρίνισε.
Για τις υπόλοιπες εργασίες που αφορούν είτε την εγγραφή στο Μητρώο, είτε τη συνεχή εκπαίδευση ή άλλου είδους εργασίες που διενεργούνται από τα ελεγκτικά, η ΑΔΕΕλΕπ τις εκχωρεί μέσω συμφωνίας στον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Όπως εξήγησε, μέσω ΣΕΛΚ και ΑΔΕΕλΕπ διεξάγεται η εποπτεία, ωστόσο, τα πειθαρχικά ζητήματα εξετάζονται εξ ολοκλήρου από την ΑΔΕΕλΕπ.
Ζητούν κονδύλι για να ξεκινήσουν έρευνες
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της ΑΔΕΕλΕπ για παροχή κονδυλίου προκειμένου να ξεκινήσουν τις έρευνες στα διάφορα γραφεία, ο κ Προδρομίδης ανέφερε πως η Αρχή βρίσκεται τώρα σε διαδικασία στελέχωσης με πέντε άτομα μόνιμου προσωπικού, με στόχο να βοηθήσουν σε διάφορες διοικητικές και άλλες εργασίες.
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τα πειθαρχικά θέματα, είπε πως η διαδικασία προβλέπει τον διορισμό ανεξάρτητου ερευνώντα λειτουργού, ο οποίος θα διενεργεί σχετικές εκθέσεις που ακολούθως, θα αξιολογούνται από τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής, προτού καταλήξουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Όπως περιέγραψε, τα πειθαρχικά βρίσκονται σε διάφορα στάδια καθώς κάποια δεν έχουν ξεκινήσει καν και άλλα να είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, εξ ου και επείγει ο διορισμός του ερευνώντα λειτουργού.
10 γραφεία στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, 10 λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο για σοβαρές παρατυπίες, με τον κ. Προδρομίδη να λέει πως έχει ξεκινήσει η διερεύνηση για κάποιες υποθέσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως κάποια είναι “προβλεπόμενα”, δηλαδή θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του 2024 είτε από τις έρευνες της ΑΔΕΕλΕπ, είτε από τον ΣΕΛΚ, ο οποίος και παραπέμπει στην Αρχή όλες τις εκθέσεις που διεξάγει για περαιτέρω ενέργειες.
Η ΑΔΕΕλΕπ βελτιώνει το ελεγκτικό επάγγελμα
Βελτίωση πάντως, στο ελεγκτικό επάγγελμα, παρατηρεί ο κ. Προδρομίδης, από την έναρξη της λειτουργίας της Αρχής, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αρκετή συνεργασία με τους εποπτευόμενους. “Θεωρούμε ότι η παρουσία μας έχει βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ελεγκτικού επαγγέλματος”, τόνισε.
Μηδέν οι κυρώσεις πάντως μέχρι στιγμής
Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχουν επιβληθεί οποιεσδήποτε κυρώσεις από πλευράς Αρχής, απάντησε πως εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία διερεύνησης, εάν το ΔΣ της ΑΔΕΕλΕπ κρίνει ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία τότε υπάρχει ανεξάρτητη τριμελής πειθαρχική επιτροπή, με Πρόεδρο πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που προχωρεί ανάλογα.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν βάσει νόμου διάφορες ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε ένα νόμιμο ελεγκτικό γραφείο ή νόμιμο ελεγκτή. Η αυστηρότερη ποινή προβλέπει στέρηση άδειας, ενώ οι υπολοιπες αφορούν κατά κύριο λόγο χρηματικά πρόστιμα.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως μέχρι σήμερα δεν επιβλήθηκαν οποιεσδήποτε κυρώσεις, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής κάποιες υποθέσεις οι οποίες προχωρούν. “Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποιες κυρώσεις, οι οποίες βάσει του νόμου θα είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του πειθαρχικού τους συστήματος με σκοπό να μπορούν να ολοκληρώνονται οι έρευνες και να επιβάλλονται κυρώσεις πολύ πιο σύντομα και αποτελεσματικά.
Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές των ελεγκτών
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάγεται ο έλεγχος όσων είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν τους ελεγκτές. Συγκεκριμένα, το Committee of European Auditing Oversight Bodies είναι ένα Σώμα Ελεγκτών όλων των εποπτικών αρχών. Υπάρχει έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών, με τον κ. Προδρομίδη να αναφέρει πως υποβάλλονται αρκετές εκθέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
economytoday.sigmalive.com