19/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ σε ποσοστό επιστροφών επί των νέων αιτήσεων ασύλου η Κύπρος

Με ποσοστό 97% σε επιστροφές παράτυπων μεταναστών επί των νέων αιτήσεων ασύλου, η Κύπρος κατατάσσεται στην 1η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2023. Την ίδια ώρα, η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών και απελάσεων παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία για 2ο τρίμηνο του 2023 που δημοσιεύει η Eurostat. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2023, έγιναν συνολικά 1.775 επιστροφές παράτυπων μεταναστών, κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής (Νιγηρία, Κόγκο, Καμερούν), χώρες στις οποίες η Κύπρος έχει στοχεύσει με συγκεκριμένα μέτρα και εκστρατεία ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα σειράς μέτρων που εφαρμόζει η χώρα μας, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μείωση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον μήνα Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 723 αιτήσεις ασύλου. Την ίδια ώρα, θετικό είναι το ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών και τον Σεπτέμβριο, οπότε και έγιναν 824 επιστροφές και απελάσεις παράτυπων μεταναστών.

Τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος για διαχείριση του μεταναστευτικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Κύπρου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας κατά τη Σύνοδο MED5, που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε εκτενώς τους παρευρισκόμενους για την πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος, με έμφαση στην αποτροπή και τη μείωση των αφίξεων και την αύξηση των επιστροφών. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής θετικά, ωστόσο ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και επιβάλλει εγρήγορση.

Εν μέσω του θετικού ισοζυγίου, ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, με την ένταξη όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και Τμημάτων που έχουν την ευθύνη για τη μετανάστευση και το άσυλο υπό την ομπρέλα ενός Υφυπουργείου, το Κράτος θα μπορέσει να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Βασικούς άξονες του νομοσχεδίου αποτελούν η αποτροπή των παράτυπων ροών και η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών προσώπων, η περαιτέρω επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, η ένταξη των νόμιμα διαμενόντων στην αγορά εργασίας και την κοινωνία, η προώθηση πολιτικής για τα ασυνόδευτα ανήλικα, κτλ.