25/02/2024
Κύπρος
Υγεία

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης εγκεφαλικού επεισόδιου – Βίντεο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.


Το εγκεφαλικό είναι η βλάβη που συμβαίνει όταν ένα αγγείο αποφράσεται από ένα θρόμβο ή σπάει, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει οξυγόνο στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη νέκρωσή του.

Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων. Το πρώτο αναφέρεται στα ισχαιμικά επεισόδια, όταν ο θρόμβος φράζει ένα αγγείο, ενώ το δεύτερο στα αιμορραγικά επεισόδια, το οποίο συμβαίνει όταν ένα αγγείο σπάει και το αίμα χύνεται μέσα στον εγκέφαλο.

Μιλώντας στο MEGA η νευρολόγος και αναπληρώτρια Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ Ανδρονίκη Πλωμαρίτογλου τόνισε πως στη χώρα μας σημειώνονται 30.000 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.

Τα συμπτώματα
-Ξαφνικό μούδιασμα στην ίδια πλευρά του προσώπου, χεριού και ποδιού

-Ξαφνική διαταραχή όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια

-Ζαλάδα, αστάθεια και αδυναμία του ασθενούς να βαδίσει

-Δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση των άλλων

-Ξαφνικός αναίτιος πονοκέφαλος που δεν περνάει

Πρόληψη
Υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ αυτών το κάπνισμα, η χοληστερίνη και η παχυσαρκία.

Εκείνο που συνίσταται είναι ο έλεγχος της χοληστερίνης, της πίεσης και του ζαχάρου, ενώ σε περίπτωση που ο ασθενής νιώσει αρρυθμία θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του.

Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ ταυτόχρονα συνίσταται η συστηματική άσκηση και η καλή διατροφή.

Θεραπεία
Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδείου ο ασθενής θα πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ η νοσηλεία του γίνεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, όπου θα λάβει φροντίδα από ειδική ομάδα επιστημόνων.

Η θρομβόλυση και η θρομβεκτομή είναι δύο μέθοδοι θεραπείας που σώζουν ζωές. Όπως εξήγησε η Ανδρονίκη Πλωμαρίτογλου, η θρoμβόλυση είναι η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου, η οποία διαλύει τον θρόμβο και θα πρέπει να χορηγηθεί τις πρώτες 4,5 ώρες, ενώ μέσω ης θρομβεκτομής οι γιατροί έχουν πρόσβαση στην αρτηρία του ασθενή και αφαιρούν τον θρόμβο.

megatv.com