21/07/2024
Κύπρος
Κόσμος

Συμφώνησαν οι «27» – Αυτοί είναι οι νέοι ηγέτες της ΕΕ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα το πράσινο φως πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Μπορεί το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμφωνίας για τα ευρωπαϊκά κορυφαία πόστα να ήταν πυκνό, η διαδικασία έγκρισης όμως στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ήταν μάλλον σύντομη. Παρά τις ενστάσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου ομολόγου της Βίκτορ Όρμπαν, οι ηγέτες ενέκριναν τους διορισμούς της φον ντερ Λάιεν, του Κόστα και της Κάλας.

Η Μελόνι, σύμφωνα με πληροφορίες, απείχε για την κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε Κόστα και Κάλας, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν καταψήφισε τη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, υπερψήφισε τον Κόστα και απείχε για την Κάλας.

Το «παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 23:00, αφού οι «27» έκλεισαν τη συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για Κόστα και Κάλας, ενώ ακολουθησε και η έγκριση της φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτησή της στο Χ η Κάγια Κάλας τόνισε ότι ειναι τιμή της που ορίστηκε ως Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. «Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ένας αποτελεσματικός παγκόσμιος εταίρος για να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ελεύθερους και ασφαλείς.

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X, ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, επιβεβαίωσε ότι θα αναλάβει τη νέα του θέση την 1η Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του Σαρλ Μισέλ.

«Θα δεσμευτώ πλήρως για την προώθηση της ενότητας μεταξύ και των 27 κρατών μελών και θα επικεντρωθώ στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ατζέντας, την οποία ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα παρέχει καθοδήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια», έγραψε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει για άλλα πέντε χρόνια Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.

Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Απρόσμενη κίνηση από Γαλλία και Γερμανία

Νωρίτερα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη την τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.

Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό μετά από αυτό, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα, λίγο πριν η κουβέντα πάει στο ζήτημα των τριών προσώπων που θ’ αναλάβουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρώπη.

Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα κύρια σημεία που ήθελαν να προσθέσουν οι δύο χώρες στα συμπεράσματα της Συνόδου, ήταν τα εξής:

– Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

– Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

– Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

– Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες ήθελαν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

omegalive.com.cy