20/07/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Τέλος το Safe Pass σε μουσικοχορευτικά κέντρα, σε γάμους και βαπτίσεις

Νέες χαλαρώσεις στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου συνεχίζει να βελτιώνεται με «αισθητή μείωση» στον αριθμό των κρουσμάτων και νοσηλευομένων, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, από τις 15 Μαΐου αναστέλλεται η υποχρεωτική επίδειξη Safe Pass σε κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα και εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων. Επίσης από τις 15 Μαΐου επιτρέπονται επίσης οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με μέγιστο αριθμό τα δύο άτομα ανά ημέρα (1 άτομο ανά επίσκεψη), με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ισχύος 24ωρών.

Πλέον η υποχρέωση επίδειξης safe pass αφορά μόνο σε νοσοκομεία, κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας.

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας εξακολουθεί να βελτιώνεται, με αισθητή μείωση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των αριθμό των νοσηλευομένων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαντέλα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως από την καθημερινή ενημέρωση που ο ίδιος λαμβάνει, καθημερινά τα ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες μέρες ήταν γύρω στα 200 και κάποιες μέρες υποχώρησαν στα 120 την ημέρα, με τα ημερήσια τεστ να ανέρχονται στις 45.000 και στο χαμηλότερο ήταν γύρω στις 12.000.

Είπε ακόμη ότι το ποσοστό θετικότητας είναι γύρω στο 1%, ενώ σήμερα ο αριθμός των νοσηλευομένων ήταν γύρω στα 50 άτομα με 7 άτομα στις ΜΕΘ.

«Η βελτίωση αυτή στους επιδημιολογικούς δείχτες μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις, αξιολογώντας καθημερινά τα επιστημονικά δεδομένα για την λήψη προσεκτικών και στοχευμένων αποφάσεων», είπε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη αντιμετώπιση της πανδημίας και γι’ αυτό, θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά πως οι θετικές εξελίξεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Εξακολουθούμε να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε τις σωστές αποστάσεις, για να διασφαλίσουμε την υγεία τόσο του καθενός από μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων», κατέληξε.

sigmalive.com