21/07/2024
Κύπρος
Κοινωνία Πρωτοσέλιδα

31η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για την ανθρώπινη υγεία.

Το κάπνισμα προκαλεί όχι μόνο βλάβη στον οργανισμό του ατόμου, αλλά και σε άλλα άτομα και ειδικά σε παιδιά, τους λεγόμενους παθητικούς καπνιστές.

Η Αστυνομία εδώ και χρόνια, από την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε η σχετική Νομοθεσία για τον περί προστασίας της Υγείας, νόμο, συνδράμει στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Παγκύπρια εκστρατεία για πάταξη του φαινομένου του καπνίσματος

Η Αστυνομία σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει παγκύπρια εκστρατεία για πάταξη του φαινομένου του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Η εκστρατεία άρχισε στις 28 Απριλίου, 2023 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Ιουνίου, 2023, με σκοπό την εφαρμογή του Περί Προστασίας της Υγείας Νόμου.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, διενεργούνται έλεγχοι, κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες, ιδιαίτερα Παρασκευή και Σαββάτο, σε νυκτερινά κέντρα, καθώς και σε άλλους χώρους στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα. Τα πρόσωπα, τα οποία εντοπίζονται να παραβιάζουν τη σχετική Νομοθεσία υπόκεινται στις πρόνοιες του Νόμου. Υπενθυμίζεται το κοινό ότι, η εξώδικη ρύθμιση για τους παρανομούντες (θαμώνες) ανέρχεται στα 85 ευρώ, ενώ καταγγέλλονται επίσης και οι ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι των Κέντρων Αναψυχής.

Από την έναρξη της εκστρατείας στις 28 Απριλίου, μέχρι και τις 28 Μαΐου, η Αστυνομία προέβη σε 740 ελέγχους υποστατικών παγκύπρια, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν και καταγγέλθηκαν εξωδίκως 110 παραβάσεις, ενώ σχηματίστηκαν και δύο ποινικοί φάκελοι για εκδίκαση ενώπιον Δικαστήριου.