22/09/2024
Κύπρος
Υγεία

Κάλυψη εξόδων των συνοδών ασθενών ζητούν τα κόμματα – «Απλοποιήσεις και ισοπεδώσεις» απαντά ο Κεραυνός

Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει η Αννίτα Δημητρίου την κάλυψη μη ιατρικών εξόδων συνοδών ασθενών που εγκρίνονται για θεραπείες στο εξωτερικό, κονδύλι το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κρατικό προυπολογισμό του 2024.

Αποκαλύπτει, δε, πως απέστειλε επιστολή ως Πρόεδρος της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα χρηματοδοτικής κάλυψης σχετικού σχεδίου.

«Είναι πραγματικά κρίμα να δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια σε αυξήσεις και προσλήψεις αλλά να μην μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες των ασθενών μας τη στιγμή που το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη», αναφέρει η Αννίτα Δημητρίου.

«Αυτά νομίζω είναι απλοποιήσεις και ισοπεδώσεις. Η κυβέρνηση, όπως αντανακλάται και στον προϋπολογισμό του 2024 είναι αυξηνένες όλες οι χορηγίες και προς τον τομέα της υγείας, ανάπτυξης, ευάλωτες ομάδες και προς τον γεωργικό τομέα», δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, από τους 1200 ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό επιδοτείται μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10%

«Από τη στιγμή που το κράτος στέλνει στο εξωτερικό έναν ασθενή που δεν μπορεί να τον περιθάλψει στην πατρίδα του, οφείλει τουλάχιστον να καλύψει έναν συνοδό», σημειώνει ο Ευθύμιος Δίπλαρος.

Αδήριτη ανάγκη λέει το ΑΚΕΛ

«Με επιστολή των μελών της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ζητήθηκε να ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 αυξημένο κονδύλι γι’ αυτό το ζήτημα, ύψους 4 εκ. ευρώ. Οι 350 χιλιάδες ευρώ που περιλαμβάνονται τελικά στον προϋπολογισμό είναι πολύ λίγα και ανεπαρκή για το συγκεκριμένο σκοπό. Είναι αδήριτη η ανάγκη για σοβαρή αύξηση του κονδυλίου», τονίζει το κόμμα.

«Αναμένουμε από το υπουργείο υγείας να επικαιροποιήσει τη νελέτη του 2020. Είναι ένα κόστος που ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτό το οποίο αναμένουμε είναι να επικαιροποιηθεί, να κατατεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για να τελειώσει η αδικία», αναφέρει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

Ο ίδιος προσθέτει πως ο ίδιος ο ΠτΔ είχε ζητήσει πριν από μερικές βδομάδες από την υπουργό Υγείας να καταθέσει ενώπιον του υπουργικού τον σχετικό σχεδιασμό.

omegalive.com.cy