22/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Πώς θα λειτουργούν οι «έξυπνες κάμερες» στα σχολεία – Σε τροχιά υλοποίησης η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης

Την ώρα που τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες προκαλούν πονοκέφαλο στους αρμόδιους, σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να μπουν με τη νέα χρονιά τα σχετικά μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο Υπουργείο Παιδείας. Ένα από τα κυριότερα μέτρα, είναι αυτό της εγκατάστασης προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία υψηλού κινδύνου, για το οποίο αναμένεται πράσινο φως από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Είναι τα σχολεία τα οποία έχουμε έξαρση της παραβατικότητας ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Αυτά τα σχολεία παγκύπρια αριθμούνται γύρω στα 50», δήλωσε ο Πρόεδρος Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σχολικών Εφοριών, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των σχολικών χώρων.

«Είναι έξυπνες κάμερες όπως τις ονομάζουμε, οι οποίες θα λειτουργούν και θα παρακολουθούνται από εταιρεία η οποία θα αποτρέπει και θα μιλά όταν μπαίνεις μέσα στο σχολείο. Θα σου πει μπήκες στο σχολείο, φοράς τα τάδε ρούχα, φύγε γιατί σε ένα λεπτό θα έρθει η αστυνομία. Αυτές θα δουλεύουν πέραν των δραστηριοτήτων που υπάρχουν σε μια σχολική μονάδα και θα καταγράφουν μόνο εάν και εφόσον υπάρχει αναγκαιότητα να καταγράφουν», πρόσθεσε.

Θετικό αντίκτυπο εκτιμάται ότι θα επιφέρει και η επέκταση της φρούρησης κατά τις σχολικές ώρες.

«Όπως υπάρχουν σήμερα στα λύκεια και στις τεχνικές σχολές, να επεκταθεί και στα γυμνάσια από τις 7 μέχρι τις 2 όπως δουλεύει, και είναι ένας θεσμός που αξιολογήθηκε θετικά», κατέληξε ο κ. Έλληνας.

Ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκεται επίσης η αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού, η εφαρμογή εναλλακτικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας, όπως και η έναρξη συζήτησης για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών μονάδων.

Δείτε το ρεπορτάζ της Ραφαέλλας Σταυρινού:

omegalive.com.cy