21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Ο ΠτΔ συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων της πολιτικής ηγεσίας, ενόψει της μετάβασης του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις.

Το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και για αυτό το λόγο πρέπει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σχολίαζε τις επικρίσεις κομμάτων της συμπολίτευσης για πρόσκληση στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ ” Από Μέρα σε Μέρα”, ο κύριος Λετυμπιώτης είπε ότι η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στα συμπερασμάτα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, όπου προνοείται σαφώς πως η προόδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις συνδέεται άμεσα με την πρόοδο στο Κυπριακό.

Είπε ότι η Τουρκία συμμετείχε στα άτυπα συμβούλια μέχρι το 2019, αλλά ακολούθως η συμμτετοχή τερματίστηκε λόγω των αναθεωρητικών ενεργειών της.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία επιδίωξε η Κυβέρνηση, επιτρέπουν τη διαφοροποίηση της κυπριακής στάσης, σημείωσε ο κύριος Λετυμπιώτης.

Αυτό που απομένει, είπε, είναι να διαφανεί η διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης.

omegalive.com.cy