21/09/2024
Κύπρος
Υγεία

Ύπνος: Η τροφή που μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρκίνου – Σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα

Μια σειρά ερευνών υποστηρίζει ότι μια μερίδα από μία συγκεκριμένη τροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την βελτίωση του ύπνου, την απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Η τροφή που μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τον ύπνο


Τα μαύρα φασόλια περιέχουν φυτοχημικά, ενώσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Σε μια μελέτη του 2020 που επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρων και λευκών φασολιών σε εργαστηριακά ποντίκια με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά που έτρωγαν μαύρα φασόλια είχαν μειωμένη υπέρταση και μεγαλύτερη αρτηριακή ελαστικότητα από εκείνα που τρέφονταν με λευκή ποικιλία.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν μόνο όταν τα ποντίκια συνέχισαν να τρώνε μαύρα φασόλια, υποδηλώνοντας ότι το εκτιμώμενο 50% των Αμερικανών που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση θα έπρεπε να τα εντάξουν σταθερά στη διατροφή τους.

Τα μαύρα φασόλια μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα. Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ κρίσιμο για την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης, οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τους φυσικούς μας κιρκαδικούς ρυθμούς.

Μαύρα φασόλια: Το μυστικό για καλύτερο ύπνο και απώλεια βάρους


Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε τρυπτοφάνη υποστηρίζουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και ελαχιστοποιούν τις ξαφνικές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα.


Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, μια μερίδα μαύρα φασόλια περιέχει 15 γραμμάρια φυτικών ινών, τις οποίες οι ειδικοί θεωρούν ως τον πυλώνα μιας υγιεινής διατροφής.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών:

μειώνει τη φλεγμονή,
θρέφει τα βακτήρια του εντέρου,
προάγει την υγεία της καρδιάς,
βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του εντέρου,
σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και
συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους


Η αυξημένη κατανάλωση φασολιών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο Dr. Andre Goy, επικεφαλής ιατρός του Κέντρου Καρκίνου John Theurer του Hackensack Meridian Health στο New Jersey, δήλωσε πρόσφατα ότι συνιστά στα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου να επιλέγουν όσο το δυνατόν περισσότερο ολικές, μη επεξεργασμένες τροφές. Να επικεντρωθούν σε φυτικές τροφές που αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, όπως τα μαύρα φασόλια.

Σε μια ευεργετική ανακάλυψη για τους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, έρευνες δείχνουν ότι τα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια, μπορούν να μιμηθούν τα αποτελέσματα καταστολής της όρεξης φαρμάκων όπως το Ozempic και το Wegovy.

enikos.gr