21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Έκτακτο: Παύση Γενικού Ελεγκτή αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Είναι πλέον επίσημο, ο Γενικός ελεγκτής είναι παρελθόν καθώς κρίθηκε ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Να σημειωθεί ότι οι υποστηρικτές του Γενικού Ελεγκτή τον υποδέχτηκαν με δάκρυα στα μάτια και έσπευσαν να τον παρηγορήσουν.

Δείτε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της Δίκης και οδήγησαν στην ενοχή του:

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την άφιξη του Συμβουλίου το όποιο κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση έκτασης 209 σελίδων και θα ανακοινωθεί έπειτα από την ανάγνωσή τους

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Αντώνης Λιάτσος αναφέρθηκε στα 15 κεφάλαια της απόφασης καθώς και στη ομάδα στήριξης του Γενικού Ελεγκτή.

Επισήμανε ότι κρίνεται η αντίδραση του Γ.Ε σε σειρά θεμάτων και όχι οι αρμοδιότητες του.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η ουσία παραλείπεται από τους ισχυρισμούς του γεν ελεγκτή για την καταγγελία στην αρχή κατά της διαφθοράς Δεν αφορά το συμβούλιο η ουσία των καταγγελιών. Ο γεν ελεγκτής ελέγχεται για τον τρόπο αντίδρασης σε αυτή την περίπτωση τις παραβίασε κατά τρόπο βάναυσο» – (επίκληση τεκμηρίου αθωότητας βοηθούς γεν εισαγγελέα), είπε το συμβούλιο κατά την διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης όσων αφορά την υπόθεση Ερωτοκρίτου.

«Δεν του ζητήθηκε να παρέμβει στην ελεύθερη έκφραση – το ζητούμενο ήταν αυτό που θα έπρεπε να αποτελούσε αυτονόητη ενέργεια ενός αξιωματούχου με ευθύνη. Ένας αξιωματούχος δεν χρειάζεται οποιανδήποτε ομάδα στήριξης ποσό μάλλον τέτοιου επιπέδου. Η ομάδα εμπεριείχε αχρείαστες αναρτήσεις και θέματα», είπε το συμβούλιο για την υπόθεση ομάδας υποστήριξης στο fb

«Διαπιστώσαμε σε σωρεία ανακοινώσεων δημοσίων παρεμβάσεων του γεν ελεγκτή μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας από αυτή που ίσχυε. Η προβολή των γεγονότων που ήθελε και τη αποσιώπηση άλλων πληροφοριών ήταν συνήθης πρακτική», είπε το συμβούλιο για την παραπληροφόρηση.

«Το συμβούλιο διασφαλίζει το απαραβίαστο του τεκμηρίου αθωότητας στοιχειώδης συνταγματικός πολιτισμός προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδίως από τους κρατικούς αξιωματούχους. Με λύπη μας καταγράφουμε ότι η συμπεριφορά του γεν ελεγκτή δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ ελάχιστον», ανέφερε το συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Τονίζουμε ότι κάθε μας αναφορά στον Γεν Εισαγγελέα και βοηθό δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά τους θεσμούς. Με την συμπεριφορά του ο ελεγκτής επέδειξε περιφρόνηση των εξουσιών, γνωμάτευε ο ίδιος κατά παρέκκλιση της αρμοδιότητας του, παρά τους κινδύνους που επισήμανε ο εισαγγελεας χωρίς να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις αβάσιμα ύποπτα κίνητρα. Οι ενέργειες του και η απαξίωση διαμόρφωσαν κλίμα αντίδρασης του κοινού που έδιναν τροφή για δημόσια απρεπή σχολια. Παρασυρόμενος από τις σειρήνες της δημοφιλίας παραβλέποντας πως η οποία διαφορά του με τα πρόσωπα δεν αφορά το κράτος. Ένας αξιωματούχος που ενεργεί χωρίς αντίληψη και σεβασμό είναι ανίκανος να συντελέσει τα καθήκοντα του»

omegalive.com.cy