25/10/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

EIKONEΣ: Κομπίνα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το Ηνωμένο Βασίλειο – Πώς δρουν επιτήδειοι και ξεγελούν το κράτος

Τον τρόπο να κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην πλάτη του κράτους αλλά και των καταναλωτών βρήκαν εκατοντάδες επαγγελματίες εισαγωγείς αλλά και ιδιώτες εισαγωγείς, μη αποδίδοντας το ενδεικνυόμενο ΦΠΑ στην αξία εισαγόμενων οχημάτων προερχόμενα ως επί το πλείστω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κομπίνα είναι ήδη σε έξαρση με εκατοντάδες εισαγόμενα οχήματα τα οποία εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κύπρο.

Αντί τα αυτοκίνητα αυτά να καταλήξουν στην Κύπρο, μεταφέρονται είτε στη Βουλγαρία είτε στη Ρουμανία όπου εκεί φορολογούνται «αναλόγως» τιμολογίου και ακολούθως μετατρέπονται σε κοινοτικά όπου δεν υπόκεινται σε άλλη φορολογία κατά την άφιξη τους στην Κύπρο.

Στο κόλπο μάλιστα συμμετέχουν και πολλές εταιρείες οι οποίες «αναλαμβάνουν» την εξυπηρέτηση εταιρειών κ ιδιωτών που έχουν σκοπό να μετατρέψουν το εισαγόμενο όχημα τους σε κοινοτικό για αποφυγή καταβολής δασμών και φόρων που θα ίσχυαν στην περίπτωση που το όχημα θα είχε εισαχθεί κατευθείαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο όπου υπάρχει το ΦΠΑ στην αξία του αυτοκινήτου (εάν βέβαια δεν γίνει υποτιμολόγηση) αλλα και η επιβάρυνση του 10% εάν το όχημα δεν κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κομπίνα μάλιστα διαδραματίζεται ως εξής.

Ο αγοραστής παίρνει το αυτοκίνητο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθως το αυτοκίνητο που πρέπει να είναι VAT QUALIFYING, δηλαδή να μπορεί το ΦΠΑ του να διεκδικηθεί, γίνεται εξαγωγή στην Βουλγαρία ή στη Ρουμανία που είναι Ευρωπαϊκά κράτη. Κατά την εξαγωγή του οχήματος αυτό γίνεται με μηδενικό ΦΠΑ αφού εξάγεται σε χώρα της ΕΕ όπου εκεί ο εισαγωγέας οφείλει να καταβάλει το ΦΠΑ στην αξία του οχήματος.

Εκεί μέσω άλλου πλαστού τιμολογίου δηλώνεται αξία πολύ χαμηλότερη από ότι η πραγματική του αξία και ως εκ τούτου φορολογείται βάσει του χαμηλού πλαστού τιμολογίου. Για παράδειγμα σε όχημα πολυτελείας το οποίο η αξία του είναι κοντά στις 100 χιλιάδες ευρώ κ έπρεπε σε αυτό να προστεθεί το ΦΠΑ, μεταφέρεται στη Βουλγαρία, ή Ρουμανία, εγγράφεται κ φορολογείται εκεί βάση πολύ χαμηλού τιμολογίου της τάξης των 10 με 12 χιλιάδων ευρώ.

Ακολούθως με την άφιξη του στην Κύπρο, μέσω Ελλάδας, θεωρείται πλέον κοινοτικό κ ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε νέα φορολογία. Αποτέλεσμα το κράτος να χάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από μεγάλο αριθμό οχημάτων που έχει καταλήξει ήδη στην Κύπρο και δεν υποβάλλονται σε κανένα έλεγχο από τις τελεωνειακές αρχές οι οποίες γνωρίζοντας το τι συμβαίνει κάνουν ουσιαστικά τα στραβά μάτια.

Επιπλέον τα συγκεκριμένα κυκλώματα που ασχολούνται με αυτή την κομπίνα, εισάγουν και υπερήλικα οχήματα πέραν των 5 ετών τα οποία προέρχονται και πάλι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, αυτοκίνητα πέραν των 5 ετών δεν επιτρέπεται να εγγραφούν στην Κύπρο όταν προέρχονται από μη κοινοτικές χώρες. Οι επιτήδειοι, όμως, αγοράζουν τα υπερήλικά οχήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, και ακολούθως τα εγγράφουν στη Βουλγαρία ή Ρουμανία κ τα εξάγουν στην Κύπρο όπου προχωρούν σε κανονική εγγραφή τους με Κυπριακές πινακίδες αφού πλέον προερχόμενα από Ευρωπαϊκή Χώρα επιτρέπεται η εγγραφή τους.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κατακρατήθηκαν οχήματα στο τελωνείο αφού διαπιστώθηκε ότι έφθασαν στην Κύπρο με πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα. Αυτό έγινε και πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς όμως τελικά τα οχήματα να κατακρατηθούν και τελικά διατέθηκαν στην αγορά.

omegalive.com.cy