21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Πρωτομαγιά: Ποια καταστήματα δικαιούνται να παραμείνουν ανοικτά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωτομαγιά με κλειστά τα γενικά καταστήματα όπως ορίζουν οι πρόνοιες του νόμου, ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να βρεθούν στο καθήκον, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Εργασίας.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου, ο οποίος ξεκαθάρισε τι προνοείται, και ποιες είναι ακριβώς τα καταστήματα που εξαιρούνται του απαγορευτικού εργασίας κατά την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ρολά που μπορούν να ανεβάσουν:

Ειδικά Καταστήματα, όπως:

  • Φούρνοι
  • Ζαχαροπλαστεία
  • Ανθοπωλεία 
  • Περίπτερα

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, για αυτά τα ειδικά καταστήματα, «οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εργαστούν ή είναι η βάρδια τους να εργαστούν την συγκεκριμένη ημέρα, ο νόμος προβλέπει ότι θα αποζημιωθούν με διπλό ημερομίσθιο».

Πέραν των ειδικών καταστημάτων, δικαίωμα λειτουργίας έχουν επίσης και όσα γενικά καταστήματα βρίσκονται σε κοινότητες που δεν συνορεύουν σε κάποιο δήμο.

Για όλα τα άλλα γενικά καταστήματα, ο νόμος σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου είναι ξεκάθαρος. Δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας κατά την 1η Μαΐου. Επίσης με βάση τον νόμο, για τον εργαζόμενο θεωρείται ως «κανονική ημέρα για σκοπούς του μηνιαίου μισθού του».

ant1.com.cy