24/11/2024
Κύπρος
Κύπρος

4 στους 10 μαθητές στην Κύπρο έκαναν υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ

Περίπου 4 στους 10 μαθητές στην Κύπρο ανέφεραν κατά τον τελευταίο μήνα υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ 1 στους 10 μαθητές (11%) ανέφερε μέθη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Alcohol Alert”, που διοργανώθηκε στον Αγρό μεταξύ 13-15 Μαΐου, από τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+.

Σε ανακοίνωση των Κέντρων Νεότητας, αναφέρεται ότι στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα κατάχρησης αλκοόλ αλλά και η αναγνώριση των επιβλαβών παραγόντων που επηρεάζουν τους νέους. Σε αυτό συμμετείχαν εθελοντικά 50 νέοι και νέες ηλικίας 18 – 30 ετών οι οποίοι ενημερώθηκαν από μια σημαντική ομάδα εισηγητών ώστε με τη σειρά τους να αποτελέσουν τους πραγματικούς influencers για το θέμα της κατάχρησης και εθισμού στο αλκοόλ.

Όπως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, στην Κύπρο οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 4,5% του πληθυσμού, δηλαδή 45.000-50.000 άτομα, είναι εξαρτημένα στο αλκοόλ. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι μαθητές στην Κύπρο φαίνεται να καταναλώνουν αλκοόλ πιο συχνά από τους μαθητές στην Ευρώπη, αλλά σε πιο μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, σημειώνται ότι περίπου 1 στους 10 μαθητές (11%) ανέφερε μέθη κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ από αυτούς που έκαναν χρήση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα, περίπου 4 στους 10 ανέφεραν υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ίδια στοιχεία, αναφέρουν ότι οι Κύπριοι μαθητές θεωρούν ότι μπορούν να βρουν πολύ πιο εύκολα αλκοόλ, σε σύγκριση σε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συνομήλικους τους, αφού 8 στους 10 μαθητές/τριες  αναφέρουν πως είναι εύκολο/ πολύ εύκολο να βρουν αλκοόλ. 

Στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του προγράμματος, επισημαίνεται ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες για το γεγονός ότι στη Κύπρο λειτουργεί μόνο ένα κρατικό κέντρο απεξάρτησης, η Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων, η οποία διαθέτει έξι κλίνες. 

Τέλος, ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας αναφέρει ότι το θέμα «Κατάχρηση και εθισμός στο Αλκοόλ» παραμένει άλλο ένα ταμπού κλειδωμένο πίσω από νοοτροπίες, πολιτικές, παραδόσεις αλλά κυρίως αναποφασιστικότητα να βγει στο φως και να αντιμετωπιστεί.

Γι’ αυτό και καταλήγει ότι «μέσω των δράσεων και προγραμμάτων του θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση των νέων της Κύπρου σε διάφορα θέματα, ενώ σε συνεργασία με τα μέλη του, κυβερνητικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και με την κοινωνία των πολιτών, αναπτύσσει και προωθεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης των νέων.