Στον απόηχο της πρωτοφανούς απόφασης κατά του τέως πλέον Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το πολιτικό σύστημα της Κύπρου σείεται, με τον ίδιο στις δηλώσεις του λίγο μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταγγέλλει σχέδιο φαγώματός του από τον τέως ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, τον νυν ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη και τη Νομική Υπηρεσία.
Όντας στο κέντρο της πολιτικής θύελλας τα κόμματα πήραν, ως επί το πλείστον, θέση έναντι της ιστορικής απόφασης. Πως σχολιάζουν τρεις έγκριτοι νομικοί της ιστορική απόφαση.
«Ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα διά της απόφασης αυτής που ακούσατε, του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πέτυχε την καρατόμησή μου, παρουσιάζοντάς με ως με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε από την ΚΔ».
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαμήνυσε πάντως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για «πάταξη της γάγγραινας που λέγεται διαφθορά κι έχει πολύ βαθιά πλοκάμια», απαντώντας όμως διπλωματικά εάν θα το πράξει αυτό από το μετερίζι της ενεργούς πολιτικής.
Για τα περί σχεδίου φαγώματος του Γενικού Ελεγκτή, στο οποίο ενέπλεξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αφού σημειώνει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι σεβαστή, τονίζει την σημασία μίας ισχυρής και ανεξάρτητης Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Για αρνητική εξέλιξη, που τραυματίζει σοβαρά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και τον έλεγχο στον τόπο μας κάνει λόγο το ΑΚΕΛ ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Στην επόμενη μέρα εστιάζουν ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ ενώ οι Οικολόγοι βάλλουν κατά της Δικαιοσύνης.
Λάβροι στις δηλώσεις τους στη Βουλή ήταν οι Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Παύλος Μυλωνάς και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ είπε πως εκεί που το κατεστημένο επιβάλλει την φίμωση, ξεκινά η βούληση του λαού. Ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας δήλωσε πως το κύριο στήριγμα των βουλευτών για πολλά θέματα έχει αποκλειστεί, έχει απορριφθεί, από ένα σύστημα πολιτικό. Η ανεξάρτητη βουλεύτρια και συνπρόεδρος του ΒΟΛΤ είπε πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν πυλώνας στήριξης του έργου της ΒτΑ.
Τρεις έγκριτοι νομικοί προχώρησαν χθες, στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 σε μια πρώτη ανάγνωση και ερμηνεία της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή.
Καταπέλτη που δεν αφήνει παράθυρο νομικής αμφισβήτησης χαρακτηρίζει την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.
Αναφέρει ότι πρόκειται για σαρωτική επικράτηση των θέσεων των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και νομική ήττα σ’ όλα τα σημεία του Γενικού Ελεγκτή.
Ο κ. Αιμιλιανίδης εξέφρασε έκπληξη για το βαθμό της έντασης του λεκτικού αλλά και για το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ έκανε λόγο για το προηγούμενο που δημιουργείται.
Το ενδεχόμενο προσφυγής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, σχολίασε ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Παρασκευά, ο οποίος σημείωσε ότι εντός Κύπρου δεν υπάρχει ένδικο μέσο για να αμφισβητήσει την σημερινή απόφαση.
Πρωτόγνωρη και πρωτοφανή χαρακτήρισε τη θεσμική και ακολούθως νομική σύγκρουση δυο ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, ο νομικός και πρώην αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Χριστοφίδης.
Άπαντες αναγνώρισαν ότι η σημερινή απόφαση – ορόσημο εκτός από νομικές έχει και πολιτικές προεκτάσεις.
ant1live.com