21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Οι 10 υποψήφιοι στην κούρσα των Προεδρικών

Δέκα υποψήφιοι «τρέχουν» μέχρι στιγμής στην κούρσα των προεδρικών αρκετούς μήνες πριν την πριν τις εκλογές.

Στις προηγούμενες εκλογές υποβλήθηκαν συνολικά εννέα υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι ήταν ο Χάρης Αριστείδου, ο Χριστάκης Καπηλιώτης, ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Μιχάλης Μηνά, ο Χρίστος Χρίστου, ο Σταύρος Μαλάς, ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πιο κάτω με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι που εξήγγειλαν επίσημα ή θα εξαγγείλουν το επόμενο διάστημα. 

Χαράλαμπος Αριστοτέλους

Ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους είναι ένας νεαρός ο οποίος κατέρχεται ανεξάρτητος υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές.

Αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΔΟΝ και διαφώνησε με την επιλογή του ΑΚΕΛ για στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ακόμη είναι μέλος της Ομόνοιας 29Μ.


Αχιλλέας Δημητριάδης

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του στις 28 Φεβρουαρίου με κεντρικό σύνθημα «Η Κύπρος αξίζει καλύτερα».

Στην ομιλία του ανέπτυξε τις θέσεις του πάνω σε τρεις πυλώνες: «Τίμιο Κράτος», «Κύπρος 2035» και «Η λύση μάς συμφέρει».

Ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε με τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ βρέθηκε ανάμεσα στις επιλογές του ΑΚΕΛ για πιθανή στήριξη του. Πλέον, το μοναδικό κόμμα που πιθανόν να στήριξη τον κ. Δημητριάδη είναι οι Οικολόγοι, οι οποίοι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Μάριος Ηλιάδης

Ο Μάριος Ηλιάδης άνοιξε τον χορό των υποψηφίων, γνωστοποιώντας την πρόθεση του να κατέλθει υποψήφιος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές από τον Αύγουστο το 2021.

Είχαν προηγηθεί οι διαφημιστικές πινακίδες που παρέπεμπαν σε υποψήφιο χωρίς να γίνει γνωστό ποιος είναι, μέχρι να αποκαλύψει ο ίδιος ότι αφορά την υποψηφιότητα του.

Ο κ. Ηλιάδης είχε επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

Γιώργος Κολοκασίδης

Ο Γιώργος Κολοκασίδης εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του στις 16 Δεκεμβρίου με κεντρικό σύνθημα «Πάμε».

Με αναφορές κατά της διαφθοράς και κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο κ. Κολοκασίδης παρουσίασε του όραμα του ενόψει των Προεδρικών εκλογών.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι «Είμαστε η πλειοψηφία της σκέψης. Ας γίνουμε η πλειοψηφία της πράξης». Ο κ. Κολοκασίδης στηρίζεται επίσημα από το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια».

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Αν και δεν έχει εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε το «χρίσμα» του υποψήφιου από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Σε έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ, ενέκρινε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις Προεδρικές του 2023 με ποσοστό 90% και 891 ψήφους.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η στήριξη του ΑΚΕΛ διανοίγει προοπτικές ευρείας δυναμικής με νικηφόρους ορίζοντες. Η υποψηφιότητα του θα ανακοινωνόταν τις επόμενες μέρες, αλλά αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εξήγγειλε την υποψηφιότητα του στις 22 Δεκεμβρίου.

Στο βίντεο της εξαγγελίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν απέφυγα να βγω μπροστά. Με καθαρές θέσεις και καθαρές λύσεις, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Η υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου επικυρώθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις 20 Μαρτίου, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή στην πολιτική του σταδιοδρομία να είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της χώρας.

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς

Επίσημη εξαγγελία για τις προεδρικές εκλογές θα προχωρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο διευθύνων σύμβουλος τής HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Στην κούρσα των προεδρικών μπήκε και επίσημα ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις 12 Μαΐου.

Η εξαγγελία του έγινε ζωντανά στο διαδίκτυο και είχε ως σλόγκαν «Δύναμη που μας ενώνει».

Στην ομιλία του ανέφερε ότι «αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων. Πρωτίστως είναι μάχη ιδεών και αξιών. Ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω να ιδρύσω κόμμα».

Η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδης δεν έχει στηριχθεί ακόμη από κανένα κόμμα, όμως έχει ανοιχτό δίαυλο με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ.

Χρίστος Χρίστου

Ο Χρίστος Χρίστου είναι ο τελευταίος που εξήγγειλε υποψηφιότητα για τις Προεδρικές.

Έλαβε τη στήριξη της Κεντρικής Επιτροπής, μετά την ομόφωνη απόφαση του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι κανένας εκ των υπολοίπων υποψηφίων δεν μπορεί να φέρει αλλαγή αφού όλοι αποτελούν μέρος της παρούσας διακυβέρνησης.

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές εκλογές στις 29 Μαΐου.

Ο κ. Χριστοφίδης στηρίζεται από το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» όπου και είναι ο Γενικός Συντονιστής του Κινήματος.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, ο κ. Χριστοφίδης μίλησε για «ένα εσωτερικό τείχος, που κτίζεται από όλο το φθαρμένο πολιτικό σύστημα εδώ και 60 χρόνια».

sigmalive.com