21/09/2024
Κύπρος
Κοινωνία Κύπρος

Φουλ προεκλογική από τους Ιεράρχες – Στην τελική ευθεία

Βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές με τους 6 μητροπολίτες που διεκδικούν τον θρόνο να κορυφώνουν σιγά σιγά την προεκλογική τους εκστρατεία.

Οι παρουσίες τους σε κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινές, με σκοπό να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη των λαϊκών των μητροπόλεων τους και όχι μόνο.


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ολοκληρώνει αύριο την 7ημερη καραντίνα του λόγω της νόσησης του με κορωνοϊό και ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία.
Γεμάτο ήταν το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, αφού επέστρεψε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρόπολης έγινε σύσφιξη σχέσεων ακόμη περισσότερο και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εκλογών.
Σήμερα ο Μητροπολίτης εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο για τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Σιόκουρου, ο οποίος ήταν ο γέροντας όπως ανέφερε που τον έφερε κοντά στην εκκλησία.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα «ακολουθώντας πιστά αυτή την Ιεραποστολική οδό με σεβασμό θάρρος πίστη όρεξη και αποφασιστικότητα τόλμησα να υποβάλω και εγώ την υποψηφιότητα μου για τον χηρεύοντα θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα. Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου απαιτεί να έχουμε άποψη χωρίς εξαρτήσεις από κανένα».

Η Κύπρος μπορεί και έχει τη δυνατότητα παραγωγής των βασικών αγαθών δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος που επισκέφθηκε την λαϊκή αγορά στη Δερύνεια. Νωρίτερα προέστη της δοξολογίας στο Στρατόπεδο «Μόδεστου Παντελή» στο Λιοπέτρι για τον προεόρτιο εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του πυροβολικού σώματος.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος δήλωσε «να ευχηθούμε με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Μεγαλομάρτυρος οι εθνικοί μας αγώνες να ευοδωθούν κατά το δίκαιο το οποίο επιβάλλει ο ίδιος ο Θεός αλλά και η ανθρώπινη λογική
Η Εκκλησία θα εξακολουθήσει να έχει φωνή στο εθνικό θέμα, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Πάφο από την Συντονιστική Επιτροπή Στήριξης της υποψηφιότητας του.
Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η εκκλησία, ούτε Έλληνες θα ήμασταν, ούτε Ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά θα είχαμε ισοπεδωθεί από τους κατακτητές.

Σε νέες τοποθετήσεις γύρω από το θέμα της χρήσης μάσκας εντός των ναών προχώρησε ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος κατά το κήρυγμα του στη Θεία Λειτουργία τής εορτής του Αποστόλου Ανδρέα πού τελέσθηκε στον ομώνυμο πανηγυρίζονται ιερό ναό τής κοινότητος Νικηταρίου.

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δήλωσε ότι αν θα έρχεστε μερικοί με τις μάσκες δικαίωμα σας επαναλαμβάνω αλλά να μην προσκυνάτε τις εικόνες με την μάσκα. «Αυτό είναι βλασφημία, δηλαδή να έρχεστε στην εκκλησία και να αμαρτάνετε; Τα διατάγματα του κάθε υπουργού έξω από την εκκλησία», πρόσθεσε.

Την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση έκανε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος που μίλησε για το όραμα του στο κρατικό κανάλι, σημειώνοντας ότι συνειδητά δεν είχε τοποθετηθεί προηγουμένως σεβόμενος και τις διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου. Σήμερα χαιρέτησε την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος ανέφερε ότι ως Αρχιερέας που έχει επίγνωση της ιστορικής εξέλιξης και του ρόλου της μόρφωσης, της παιδείας, της αγωγής, σε συνάφεια με την παιδαγωγική επιστήμη, έχει ξεκάθαρη την αντίληψη ότι η Εκκλησία έχει κοινούς τόπους με την οικογένεια, και το σχολείο.

Χθες (3/11) ολοκληρώθηκε και η διαδικασία υποβολής νέων αιτημάτων για εγγραφή για όσους είναι Κύπριοι πολίτες και δεν ήταν στον εκλογικό κατάλογο.

omegalive.com.cy