21/09/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Αποκαλύψεων συνέχεια: Από κλητήρας με προνομιακή μεταχείριση στο ΥΠΕΞ … βρέθηκε στο Προεδρικό

Της Σκεύης Σταύρου – Εφημερίδα Αλήθεια

Εξακολουθεί να δέχεται έντονη κριτική αλλά και τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη σε σχέση με τις επιλογές των συνεργατών στο προεδρικό και στα Υπουργεία/ Υφυπουργεία, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η πληροφόρηση για περιέργους διορισμούς και αποσπάσεις ατόμων.

Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με νέες πληροφορίες της «Αλήθειας», προς διερεύνηση βρίσκεται η απόσπαση κυρίας από το Υπουργείο Εξωτερικών στο προεδρικό, που συνδέεται επίσης με την προσωπική σχέση της κουμπαριάς με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκτός του ότι πρόκειται και πάλι για περίπτωση ευνοιοκρατίας και κουμπαροκρατίας, φαίνεται πώς δεν είναι ξεκάθαρα τα καθήκοντα της στο προεδρικό. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη κυρία συγκαταλέγεται στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό στη θέση αχθοφόρου/κλητήρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποσπαστεί στο τμήμα εκδηλώσεων του προεδρικού, θέση που προηγουμένως το προσωπικό ασκούσε χρέη γραμματειακής υποστήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι στο προεδρικό έχουν διοριστεί: η κ. Μαριλένα Ραουνά, επίσης κουμπάρα, ο σύγαμπρος και ακόμη ένας κουμπάρος ο οποίος είναι σύζυγος της συγκεκριμένης κυρίας που όπως προαναφέραμε βρίσκεται σε απόσπαση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επιστολή απέστειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία

Για τις εν λόγω καταγγελίες, η «Αλήθεια» επικοινώνησε με την Ελεγκτική Υπηρεσία και όπως διαφαίνεται είναι εις γνώσιν της περίπτωσης. Όπως μας δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μάριος Πετρίδης, «το πρόσωπο είναι ωρομίσθιος κλητήρας. Από έλεγχο που έχουμε διενεργήσει, φαίνεται ότι κατά καιρούς παράνομα απασχολείτο ως ιδιαιτέρα γραμματέας. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τοποθετήθηκε στο προεδρικό. Έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή και, αφού καταγράψαμε και τεκμηριώσαμε την επί 30 σχεδόν έτη προνομιακή μεταχείριση της συγκεκριμένης υπαλλήλου, έχουμε εξηγήσει ότι αν της ανατεθούν οποιαδήποτε καθήκοντα άλλα από αυτά του ωρομίσθιου κλητήρα, τότε θα πρόκειται για παράνομη πράξη». Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν έχει άλλη ενημέρωση ή απάντηση από μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αστοχία και στο Υφ. Πολιτισμού

Στις πληροφορίες των άστοχων διορισμών προστέθηκε χθες πρόσωπο, που όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Χαραυγή», βαρύνεται με ποινική καταδίκη για απάτη. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο Υφυπουργός Πολιτισμού έχει διορίσει σε θέση συμβούλου 42χρονη γυναίκα, που καταδικάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν σε φυλάκιση με αναστολή για υπόθεση κυκλοφορίας πλαστών εισιτηρίων εισόδου σε συναυλία και η οποία σήμερα πληροί το κριτήριο του λευκού ποινικού μητρώου, αφού το μητρώο της έχει αποκατασταθεί ένεκα παρέλευσης του χρόνου που προβλέπει ο Περί Αποκατάστασης Καταδικασθέντων Νόμος».

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού χθες το πρωί απάντησε ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια συμβατική σχέση, ούτε και διενεργήθηκε οποιαδήποτε πληρωμή προς το εν λόγω άτομο».

Λίγες ώρες μετά, όμως, και αφότου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δημοσιεύθηκε αλληλογραφία της συγκεκριμένης κοπέλας με τη διεύθυνση του Υφυπουργείου, επανήλθε και ανασκευάζοντας την πρώτη ανακοίνωση διευκρίνισε: «το εν λόγω άτομο εργάστηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε δοκιμαστική βάση σε θέματα Επικοινωνίας του Υφυπουργού και χωρίς πληρωμή, αλλά αποφασίστηκε γύρω στα τέλη Απριλίου ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν θα προχωρούσε σε σύναψη Σύμβασης Εργοδότησης με το άτομο αυτό».

Απογοήτευση για τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης

Φαίνεται ότι η έντονη αντίδραση των πολιτών προκύπτει από την καθημερινή διάψευση των προσδοκιών για μία καλύτερη διακυβέρνηση που θα αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, προσδοκίες που ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλλιέργησε στους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο.

Όπως γράψαμε ξανά, εκ προοιμίου ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόταν συνεχώς στα περί λαμπρών μυαλών που δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα σε υψηλόβαθμες θέσεις και έθετε κριτήρια για τους διορισμούς, όπως τον αποκλεισμό φίλων και συγγενών. Παράλληλα εξέφραζε αυτοπεποίθηση για την επόμενη ημέρα της Κύπρου δηλώνοντας την ετοιμότητα του να κυβερνήσει στη βάση του πλάνου διακυβέρνησης που εκπόνησε σε συνεργασία με τους άξιους όπως τους χαρακτήρισε συνεργάτες του.

Εν τέλει, σήμερα, επί διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη καταγράφεται στους διορισμούς αλλεπάλληλες αστοχίες και γκάφες. Αφού αυτοεκλωβίστηκε στα κριτήρια που έθεσε για την σύνθεση των ατόμων που θα υπηρετούν το σχήμα του,με κάποιους δε να κάνουν λόγο και για κουμπαροκρατία, συνέχισε στις άστοχες επιλογές σπάζοντας το ρεκόρ του συντομότερου χρονικού πλαισίου σε διορισμό (βλέπε το 24ωρο μέλος της ΕΔΥ Μιχαλάκη Μιχαήλ). Στην συνέχεια ξέσπασε ντόρος για τη 19χρονη που διορίστηκε συνεργάτιδα στο Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά και προχθές με την αποκάλυψη της «Α» για την αισθητικό που δεν πληρούσε τα προσόντα για τη θέση γραμματέα στο Προεδρικό, ενώ ασκούσε καθήκοντα επίσης γραμματέα στο επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη.

Ταυτόχρονα, ενώ δήλωνε πανέτοιμος να κυβερνήσει, όχι μόνο εκκρεμούν κρίσιμοι διορισμοί αλλά ουδείς γνωρίζει ποιοι θεσμοί επιτροπών και αν, και πότε θα καταργηθούν ή πώς και γιατί θα τροποποιηθούν.

Έντονη κριτική ασκήθηκε στον κ. Χριστοδουλίδη και για την επιλογή του, μετά την παραίτηση του Μιχαλάκη Μιχαήλ, να διορίσει τη Λουκία Χριστοδούλου, η οποία συνδέεται με κουμπαριά με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για δύο ολόκληρες θητείες και προηγουμένως είχε διατελέσει για 7 χρόνια μέλος του Εφοριακού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το διοικητικό δικαστήριο έκρινε παράνομο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στην ΕΠΑ καθώς θεωρεί ότι παραβιάστηκε η νομοθεσία η οποία επιτάσσει ότι ο πρόεδρος και τα τέσσερα μέλη που συνθέτουν την ΕΠΑ μπορούν να υπηρετούν για τη μέγιστη περίοδο των δύο θητειών δηλαδή, μέχρι 10 έτη.

Μέσα σε όλα εκκρεμεί και η στελέχωση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως Δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιώργου Αρέστη, για τους διορισμούς Επιτροπών και Συμβουλίων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΣΥ: Βόλεμα και εξαργύρωση προεκλογικών υποσχέσεων

Για βόλεμα και εξαργύρωση προεκλογικών υποθέσεων κάνει λόγω ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου Ονούφριος Κουλλά τονίζει:

«Η αλληλουχία αστοχιών της κυβέρνησης σε διορισμούς συμβούλων, σε προεδρικό και υπουργεία, είναι πρωτοφανής. Με τις εν λόγω αστοχίες, καθίσταται πιο αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης της επιλογής συμβούλων μέσα από την οποία θα τεθούν ελάχιστα προσόντα, καθήκοντα και ευθύνες, καθώς επίσης αντίστοιχες και αναλογικές αμοιβές. Όλα όσα παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό είναι επιλήψιμα και, δυστυχώς, δίνουν την αίσθηση του βολέματος και της εξαργύρωσης προεκλογικών υποσχέσεων. Στη νέα εποχή και στο νέο ήθος, που όλοι θέλουμε να περάσουμε, ιδιαιτέρως η κυβέρνηση οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεχτική και να μην προκαλεί την κοινωνία».

ΑΚΕΛ για «τα καθημερινά ρεζιλίκια»

«Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη για αυτά τα καθημερινά ρεζιλίκια;» διερωτάται με χθεσινή ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ με αφορμή την αποκάληψη για διορισμό σε θέση συμβούλου στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει, «κάθε μέρα αποκαλύπτεται νέο σκάνδαλο με τους συμβούλους της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Σήμερα πήρε σειρά το Υφυπουργείο Πολιτισμού το οποίο αντί να δώσει εξηγήσεις για την αποκάλυψη ότι διόρισε σε θέση συμβούλου πρόσωπο που βαρύνεται με ποινική καταδίκη για απάτη, επέλεξε προφανώς τα ψέματα. Ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια συμβατική σχέση, ούτε και διενεργήθηκε οποιαδήποτε πληρωμή προς το εν λόγω άτομο» για να αποκαλυφθεί πριν από λίγο ότι το εν λόγω πρόσωπο απέστελλε μηνύματα από προσωπικό υπηρεσιακό emailενεργώντας από μέρους του υφυπουργού Πολιτισμού».

omegalive.com.cy