20/07/2024
Κύπρος
Κύπρος

Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι μετά την μεταρρύθμιση

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Βουλή για να υπολογίσουν τις απολαβές που θα λαμβάνουν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια συζήτηση οι οποία άρχισε την περασμένη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Οικονομίδης, βάσει της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η αντιμισθία των δημάρχων των μεγάλων δήμων, θα ισούται με την αντιμισθία του βουλευτή, πλέον έξοδα παραστάσεως που ανεβάζουν τις συνολικές απολαβές γύρω στις 6.000 ευρώ μηνιαίως.

Με βάση τα στοιχεία οι κατώτατες μηνιαίες απολαβές δημάρχου θα ανέρχονται σε €4.181,51 και οι ανώτατες σε €5.973,59.

Την ίδια ώρα ο κ. Οικονομίδης έθεσε κάποια παραδείγματα, όπως αυτό του Δήμου Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, με βάσει τα στοιχεία ο Δήμαρχος Λευκωσίας θα λαμβάνει €77.656,61 ετησίως ενώ οι τέσσερις αντιδήμαρχοι λαμβάνουν €38.828,31.

Έθεσε επίσης ως δεύτερο παράδειγμα αυτό του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου. Σε αυτή την περίπτωση ο Δήμαρχος θα λαμβάνει €62.125,29, οι πέντε αντιδήμαρχοι €31.062,65, ενώ ο αντιδήμαρχος Ποταμιάς €12.425,06.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι αντιμισθίες με βάσει το 50% του δημάρχου όπως ήταν και η πρόθεση αρχικά της κυβέρνησης και το τροποποιητικό νομοσχέδιο εκτόξευε τις αντιμισθίες αυτές γύρο στις 3.000 ευρώ τον μήνα. Από 560 – 950 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Ο κ. Οικονομίδης τόνισε πως δεν τίθεται θέμα να γίνουν μεταφορές εκλογέων για να διαφοροποιηθούν τα ποσά αυτά. Εξήγησε πως ο λόγος της κατηγοριοποίησης η οποία έχει επέλθει με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, αφορά τις κοινότητες που έχουν πολύ μικρό αριθμό εκλογέων.

Με βάση την νομοθεσία οι εκλογικοί κατάλογοι θα κλείσουν στις 2 Απριλίου 2024. Ανάλογα με τους εκλογείς θα προκαθοριστούν όχι μόνο οι αντιμισθίες αλλά και η κατανομή των δημοτικών συμβούλων ανά δημοτικό διαμέρισμα.

alphanews.live