16/04/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Αυξάνονται οι δείκτες εγκληματικότητας… η θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη

Του Γιώργου Γεωργιάδη

Μικρή μεν, όμως δεν παύει να αποτελεί γεγονός πως οι δείκτες καταγράφουν αύξηση της εγκληματικότητας, στην Κύπρο.

Τα στοιχεία που καταγράφονται στη δεύτερη έκθεση του οργανισμού «Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα» για το έτος 2023, παρουσιάζει την Κύπρο να βρίσκεται στη 129η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη για την εγκληματικότητα.

Η αξιολόγηση 193 χωρών, βάζει την Κύπρο 29η στον πίνακα με τις 44 ευρωπαϊκές χώρες και 6η στη λίστα με τα οκτώ κράτη της Νότιας Ευρώπης.

Η Κύπρος ανέβηκε πέντε θέσεις, σε σχέση με την ανάλογη έκθεση για το 2021, καθώς τότε καταλάμβανε την εκατοστή τριακοστή τέταρτη θέση.

Από την ανάλυση που συνοδεύει την αξιολόγηση της Κύπρου προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι άνθρωποι φτάνουν με μικρές βάρκες και εμπορικά πλοία, ενώ παρανόμως ιδρύονται Πανεπιστήμια στα κατεχόμενα που προσφέρουν άδειες παραμονής σε φοιτητές αφρικανικής καταγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων ποτέ δεν παρακολουθούν μαθήματα.

Εν αντιθέσει, μόλις φτάσουν, καθοδηγούνται να περάσουν τη νεκρή ζώνη και να αναζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι επιχειρούν να αποκτήσουν άσυλο με ψευδείς γάμους.

Επιπλέον, τις αρνητικές επιδόσεις της Κύπρου επηρεάζουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, για το οποίο γίνεται διψήφιος αριθμός αναφορών στην έκθεση. Γίνεται, ακόμη, αναφορά σε ρωσική μαφία και ύποπτα κονδύλια.

Στις τρεις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή έκθεση, στοιχεία της οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,  βρίσκονται η Μιανμάρ, η Κολομβία και το Μεξικό.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα. είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, και με100 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 500 εμπειρογνώμονες στο πλευρό του, καταρτίζει τον «δείκτη οργανωμένου εγκλήματος.

Οι δυο εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν το 2021 και το 2023 χρηματοδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

alphanews.live