30/05/2024
Κύπρος
Κοινωνία

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες ενδοοιγενειακής βίας, σπάνε τη σιωπή τους τα θύματα

Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με τα προηγούμενα χρόνια. Το θετικό είναι πως ναι υπάρχει μια αύξηση στα νούμερα ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι καταγγελίες κάτι το οποίο σημαίνει πως τα θύματα άρχισαν να σπάνε της σιωπή τους.

Από την εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Στιβ Θεοδούλου ανέφερε πως, ότι καταγγελία έρθει ή αναφορά, τότε οι ανακριτές τις διερευνούν. Τα στατιστικά λεν ότι οι πλείστες υποθέσεις αφορούν βία σωματική από το σύζυγο σε βάρος της συζύγου. Υπάρχουν περιστατικά λεκτικής βίας καθώς επίσης και περιστατικά ψυχολογικής. Τις περισσότερες φορές, εξήγησε ο κ. Θεοδούλου τα περισσότερα προβλήματα προκαλούνται πάνω στα μικρά παιδιά.

Οι ανακριτές, είπε, είναι έμπειροι και καταρτισμένοι πάνω σε τέτοιες υποθέσεις. Το κλιμάκιο της αστυνομίας στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αποτελείται από 8 άτομα. Από την έναρξη λειτουργίας τους κλιμακίου έχουν εκδοθεί 38 διατάγματα για περιοριστικά μέτρα σε βάρος προσώπων που είχαν καταγγελθεί για βία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 καταγράφηκαν 2.854 περιστατικά οικογενειακής/ συντροφικής βίας έναντι 2.147 το 2020 και 1.384 το 2019, η οποία σημείωσε ωστόσο πως κατά μέσο όρο, καταγγέλεται μόνο το 25% των περιπτώσεων οικογενειακής βίας ενώ το υπόλοιπο 75% δεν καταγγέλεται ποτέ.

alphanews.live