22/11/2024
Κύπρος
Κύπρος

Αναστασιάδης: Καμιά εμπλοκή σε προεκλογικό, ούτε αντιπαράθεση με στενούς συνεργάτες

Γίνονται συχνότατες επαφές με ηγέτες κρατών προκειμένου να υπάρξει μια διαφώτιση για τα όσα συμβαίνουν με τις προκλήσεις της Τουρκίας ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Σιακόλας», στην Πανεπιστημιούπολη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει προκρίνει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να κάνει τις επιλογές που πιστεύει ότι μπορεί μέσω των υποψηφιοτήτων να υλοποιήσει τα προγράμματά του. Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ ενεργά στον προεκλογικό κατά τρόπο που είτε να προβάλω είτε να έρθω σε αντιπαράθεση με στενούς μου συνεργάτες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρχε έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ για χειρισμούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που θέλω να σχολιάσω εγώ. Εγώ ξέρω ότι είχα μια άριστη συνεργασία με έναν εξαίρετο διπλωμάτη».

Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας που εξαγγέλλει νέες γεωτρήσεις και αποστέλλει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι για αυτό που γίνονται συχνότατες επαφές και επισκέψεις Ευρωπαίων εταίρων, ηγετών κρατών μελών, προκειμένου να υπάρξει μια διαφώτιση για τα όσα συμβαίνουν σε σχέση και με τον ουκρανικό πόλεμο, τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη και την στάση που πρέπει να τηρεί σε αναλόγου προκλητικότητας συμπεριφορές κρατών, ιδιαίτερα κρατών που θέλουν ή έχουν την φιλοδοξία να ενταχθούν στην ΕΕ ή είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ».

Ως κυβέρνηση στηρίξαμε διαχρονικά τη λειτουργία του ΠΚ είπε ο ΠτΔ ο οποίος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας»

Αναγνωρίζοντας την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα ως κυβέρνηση στηρίξαμε διαχρονικά τη λειτουργία του, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», σημειώνοντας ότι είναι ακόμη ένα εμβληματικό έργο, τόσο για την αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιπρόσθετα των ποικίλου είδους συνεργειών που αναπτύσσει η πολιτεία με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ικανοποιήσαμε σειρά αιτημάτων που τέθηκαν ενώπιον μας, ύψους πέραν των 217 εκατομμυρίων ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια συνειδητή επιλογή, καθώς συνάδει απόλυτα με τον στόχο που θέσαμε για την εδραίωση της Ιατρικής Σχολής ως κέντρο αριστείας για την ερευνητική δραστηριότητα, την εκπαίδευση φοιτητών, την προσέλκυση καταξιωμένων επιστημόνων, αλλά και την περίθαλψη ασθενών στην Κύπρο».

Οπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη περηφάνια που χαιρετίζω το γεγονός πως η Ιατρική Σχολή έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα επί των πιο πάνω, τοποθετώντας την πατρίδα μας στον διεθνή χάρτη της ιατρικής εκπαίδευσης».

Σημείωσε ότι «επιβεβαίωση αποτελεί η αναγνώριση και πιστοποίησή της, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, από το World Federation for Medical Education».

Επιπλέον, συνέχισε ο Πρόεδρος, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατάταξης QS World University Rankings στην κατηγορία Medicine, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταταχθεί μόλις τον περασμένο μήνα, ανάμεσα στα 650 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως».

«Πραγματικά είναι αυτό που μας κάνει περήφανους διότι χάρη στις άξιες πρυτανικές Αρχές, τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, στο υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακό προσωπικό έγινε κατορθωτό το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ελάχιστα χρόνια από τη λειτουργία του να αποτελεί πραγματικά ένα σημείο αναφοράς εκπαίδευσης ανά το παγκόσμιο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος σημείωσε την βούληση της κυβέρνηση «να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να ενδυναμώνουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία του συνόλου των Ιατρικών Σχολών στον τόπο μας, με επίκεντρο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά  εργασίας και την απασχόληση».

Αναφέρθηκε στις προοπτικές αυτές παρουσιάζονται σαφώς αναβαθμισμένες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας, μέσα από την τροχοδρομούμενη ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια, δυστυχώς, τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τις ιατρικές σχολές ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών αιτημάτων, μιας υπεροψίας απαράδεκτης από πλευράς ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλοί των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής να είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείπουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου διότι στερούνται των πανεπιστημιακών κλινικών. Και είναι αδιανόητο».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία οφείλω να ομολογήσω, έχει ήδη καθυστερήσει, κάτι το οποίο δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς, καθώς η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστημιακή κλινική».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος, «βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο καιευελπιστώ πως ύστερα από χρόνια συζητήσεων, αλλά και διαφωνιών, σε ένα πνεύμα συναίνεσης αλλά και των υπαρχουσών αναγκών, της αδήριτης ανάγκης να υπάρξουν πανεπιστημιακές κλινικές, θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ρυθμίζοντας οριστικά» σειρά παραγόντων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Νίκο και την Ελπίδα Σιακόλα, εκφράζοντας παράλληλα τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας και «για αυτή την ανιδιοτελή πράξη προσφοράς προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και κατ’ επέκταση στον τόπο μας».

Καταλήγοντας συναχάρη «το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, τόσο της Ιατρικής Σχολής για το καρποφόρο έργο που επιτελούν διαχρονικά όσο και ολόκληρου του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, πετυχαίνοντας την καταξίωση και αναγνώριση που του αναλογεί ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα – και το τονίζω – διεθνή πανεπιστημιακά Ιδρύματα».

sigmalive.com