21/07/2024
Κύπρος
Κύπρος

Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ

Γεγονός ανεπίτρεπτο για οργανισμό δημοσίου δικαίου, χαρακτηρίζουν οι συντεχνίες του ΡΙΚ, το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν οι μισθοί Μαρτίου στο προσωπικό του ιδρύματος λόγω καθυστέρησης στην «υποβολή του προϋπολογισμού του ΡΙΚ στη Βουλή», η οποία «βαραίνει ξεκάθαρα την εργοδοτική πλευρά», όπως αναφέρουν.

Σε κοινή ανακοίνωση οι συντεχνίες ΕΥΡΙΚ ΟΗΟ – ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ -ΡΙΚ αναφέρουν ότι «η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να θεωρείται και δεδομένη και παρατεταμένη μέχρι την απόδοση της αντιμισθίας των υπαλλήλων».

Καλούν «το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προσφάτως ανέλαβε, να επιληφθεί του θέματος της ορθής λειτουργίας του οργανισμού, και να ενεργήσει τάχιστα, προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή εμπρόθεσμα του μισθού του Μαρτίου, όπως προβλέπεται βάσει των σχετικών κανονισμών».

Αναφέρουν ότι η ανακοίνωση αυτή κοινοποιείται προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και στη Βουλή για να συνδράμουν εγκαίρως και αυτοί με την σειρά τους για την έγκαιρη καταβολή των μισθών Μαρτίου στο ΡΙΚ.

«Η ανοχή και η υπομονή του προσωπικού έχει εξαντληθεί για τις διοικητικές αδυναμίες που υφίστανται στο ΡΙΚ οι οποίες έχουν καταστεί πλέον ορατές, πλήττοντας τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων», σημειώνουν, και προσθέτουν ότι «οι διοικητικές αυτές αδυναμίες έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητα των εργαζομένων απειλώντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό».

Αναφέρουν επίσης ότι «η παρούσα κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για τους υπεύθυνους του οργανισμού, καταρρακώνει ακόμη περισσότερο το ήδη τσαλακωμένο κύρος και την αξιοπιστία του».

Επίσης, οι συντεχνίες του ΡΙΚ καταγγέλλουν «την γενικότερη αναποτελεσματική στάση του εργοδότη μας, η οποία πλήττει τα κατοχυρωμένα και νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων».

Επιπλέον, οι τρεις συντεχνίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι σε ανακοίνωση στις 23 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση «επιχείρησε, να ενημερώσει το προσωπικό ότι η καθυστέρηση υποβολής του προϋπολογισμού δεν οφείλεται στο ΡΙΚ, αλλά σε ανατροπές που προήλθαν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023».

economytoday.sigmalive.com