16/04/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Ασύλληπτη απάτη με θύματα σχολές μπαλέτου και χορευτές στην Κύπρο – Τους υπόσχονταν «φούρνους παξιμάδια» και τελικά ξάφρισαν €25.000

Στη φάκα μιας καλοστημένης παγίδας που έστησαν απατεώνες από το εξωτερικό, έπεσαν σχολές χορού μπαλέτου, οικογένειες παιδιών που φοιτούν στις συγκεκριμένες σχολές, πασίγνωστο θέατρο, μέχρι και ημικρατικός οργανισμός, στην Κύπρο.

Ως αποτέλεσμα της καλοστημένης παγίδας, «έκαναν φτερά» περίπου €25.000, ενώ την υπόθεση εξετάζει η Αστυνομία Κύπρου καθώς και η Ίντερπολ.

Όλα άρχισαν τον περασμένο Νιόβρη, όταν η παγίδα άρχισε να λειτουργεί ως καλοκουρδισμένο ρολόι, αφού όλα ήταν πειστικά και αληθοφανή. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2022, σχολές χορού μπαλέτου στην Κύπρο, έλαβαν μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ότι προσκαλούνται για να συμμετάσχουν σε παράσταση στην Κύπρο, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής περιοδείας της λυρικής σκηνής της Ουκρανίας.

Ασφαλώς, η πρόταση για συμμετοχή παιδιών σε μία τόσο σπουδαία λυρική σκηνή αποτέλεσε δέλεαρ τόσο για τις σχολές χορού όσο και για τις οικογένειες των χορευτών που φοιτούν στις εν λόγω σχολές. Εάν αυτό αντιστοιχούσε τελικά στην πραγματικότητα και δεν ήταν μία καλοστημένη απάτη, θα ήταν ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά για να ενθαρρυνθούν να ασχοληθούν ακόμα πιο σοβαρά με το χορό του μπαλέτου.

Η υποτιθέμενη πρόσκληση προς τις σχολές μπαλέτου, στις οποίες φοιτούν δεκάδες παιδιά, προνοούσε την παρουσία παιδιών και δασκάλων, τόσο ως παρατηρητές όσο και ως συμμετέχοντες στην παράσταση που θα δινόταν υποτίθεται στην Κύπρο. Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι η υποτιθέμενη πρόσκληση για συμμετοχή στην παράσταση, δεν προνοούσε κάποια αμοιβή για τους συμμετέχοντες.

Οι σχολές χορού αφού έκαναν τον απαραίτητο έλεγχο, για την εξακρίβωση των στοιχείων του αποστολέα, διαπίστωσαν ότι όλα έβαιναν καλώς και ότι δεν πρόκειτο για κάποια απάτη. Ωστόσο η αλήθεια ήταν ότι όντως το πρωταρχικό μήνυμα στάλθηκε από τη λυρική σκηνή Ουκρανίας, εντούτοις στη συνέχεια οι απατεώνες υπέκλεψαν τα δεδομένα της λυρικής σκηνής και προσποιούνταν πλέον ότι είναι εκπρόσωποι του ουκρανικού Θεάτρου. Πίσω όμως από την ανταλλαγή των υπόλοιπων μηνυμάτων που ακολούθησαν με τις σχολές χορού μπαλέτου στην Κύπρο, βρίσκονταν οι ίδιοι οι επιτήδειοι που έστησαν την καλοστημένη αυτή παγίδα.

Ακόμα και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν με εκπροσώπους των σχολών μπαλέτου στην Κύπρο, οι επιτήδειοι φρόντιζαν να στέλνουν το μήνυμα ότι πρόκειται για μία καθόλα νόμιμη και επίσημη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των σχολών μπαλέτου μιλούσαν με πολλά και διαφορετικά άτομα που παρίσταναν ρόλους, υποτίθεται της ουκρανικής λυρικής σκηνής και έτσι κάθε κρίκος της αλυσίδας της απάτης, γινόταν ακόμα πιο πειστικός και αληθοφανής.

Μάλιστα, λίγο πριν την υποτιθέμενη παράσταση της λυρικής σκηνής στην Κύπρο, οι απατεώνες ζήτησαν από τους εκπροσώπους των σχολών χορών μπαλέτου, να συμβάλουν όπως εξευρεθεί χορηγός επικοινωνίας της παράστασης. Κάπου εδώ έπεσε στην παγίδα των επιτηδείων και ημικρατικός οργανισμός της Κύπρου. Το OMEGAlive κατέχει το σχετικό έγγραφο, όπου η διεύθυνση του ημικρατικού οργανισμού απέστειλε επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε ότι θα χορηγήσει την εν λόγω παράσταση, ως αρωγός που προάγει τον Πολιτισμό. Παραμένει άγνωστο εάν ο συγκεκριμένος ημικρατικός οργανισμός, πρόλαβε να καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό στους απατεώνες ή απλά έδωσε τη γραπτή συγκατάθεσή του ότι θα χορηγήσει την παράσταση.

Επόμενο θύμα των επιτηδείων που έστησαν την ασύλληπτη απάτη, γνωστό θέατρο με έδρα το κέντρο της πρωτεύουσας. Το εν λόγω Θέατρο αποδέχθηκε την πρόταση για να παραχωρήσει το χώρο του για τη διεξαγωγή της …. παράστασης!

 Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι απατεώνες οι οποίοι προσποιούνταν τους εκπροσώπους της ουκρανικής λυρικής σκηνής, αφού πήραν ότι ζήτησαν, άρχισαν να αραδιάζουν συνεχώς δικαιολογίες για διαδοχικές αναβολές της παράστασης. Ως δικαιολογία έφερναν τους «συνεχείς βομβαρδισμούς του Πούτιν στην Ουκρανία, κάτι που καθιστούσε αδύνατη», όπως ανέφεραν, «την μετάβαση της ουκρανικής λυρικής σκηνής στην Κύπρο».

Στις 27 Μαρτίου 2023, οι σχολές χορού και οι οικογένειες των παιδιών που έπεσαν στην παγίδα των απατεώνων, ζήτησαν με ηλεκτρονικό μήνυμα, την άμεση επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν, μέσω πιστωτικών καρτών. Οι απατεώνες απαντούσαν ότι το εν λόγω αίτημα θα ικανοποιηθεί, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, αφού το ανέβαλλαν συνεχώς από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι αγοράστηκαν από την Κύπρο, 330 εισιτήρια για την υποτιθέμενη παράσταση, αριθμός που αντιστοιχεί στις €25.000!

Την υπόθεση διερευνά η Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με την Ίντερπολ, αν και τονίζεται στους εμπλεκόμενους ότι ο εντοπισμός των απατεώνων και η ανάκτηση των χρημάτων κρίνεται ως αρκετά δύσκολη.

omegalive.com.cy