20/07/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Αβέρωφ για Cyprus Confidential: Δεν θα αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου όσο παραμένουν σκιές και ατιμωρησία

«Η αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο παραμένουν σκιές και ατιμωρησία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σχέση με τα δημοσιεύματα του Cyprus Confidential. Την ίδια ώρα προτείνει την θεσμοθέτηση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις δικηγόρων και λογιστών. «Το αξίωμα ότι ουδείς δύναται να είναι ο επόπτης του εαυτού του, επιβάλλεται να εφαρμοστεί και για δικηγόρους και για λογιστές», προσθέτει.

Αυτούσια η ανακοίνωση


Η έρευνα για τα δημοσιεύματα του Cyprus Confidential πρέπει να καταλήξει σε τεκμηριωμένα πορίσματα. Οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές οφείλουν να δρομολογήσουν άμεσα συντονισμένες και εις βάθος ενέργειες, όπως απαιτεί η σοβαρότητα του θέματος, αλλά και η κατεπείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η φήμη της Κυπρου ως αξιόπιστος προορισμός επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών. Η αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο παραμένουν σκιές και ατιμωρησία.

Παράλληλα, όμως, δεν είναι δυνατόν να παραδώσουμε ως εξιλαστήρια θύματα χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες στο συγκεκριμένο τομέα που καμία ευθύνη δεν έχουν για όσα στιγματίζουν την χώρα μας.

Στο πολιτικό επίπεδο, είναι αναγκαίες τολμηρές παρεμβάσεις για το παρόν και στρατηγικές επιλογές για το μέλλον του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι κινητήριος μοχλός της οικονομίας μας. Άμεσο μέτρο είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις δικηγόρων και λογιστών. Η οικονομία μας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε κρούσματα διαφθοράς και να προστατευθεί ο υγιής τομέας παροχής υπηρεσιών. Το αξίωμα ότι ουδείς δύναται να είναι ο επόπτης του εαυτού του, επιβάλλεται να εφαρμοστεί και για δικηγόρους και για λογιστές.

Από στρατηγικής σκοπιάς όμως, είναι σαφές ότι συνολικά ως κυπριακή οικονομία έχουμε ανάγκη να αναπτύξουμε και νέους τομείς, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.

Δεν θα σταματήσω να το λέω: Η Κύπρος πέραν των άλλων τομέων, να καταστεί η Silicon Valley της Ευρώπης, ως μια θερμοκοιτίδα νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας, είναι ένας οραματικός, αλλά και υλοποιήσιμος στόχος. Ανάλογος στόχος είναι να αναπτύξουμε στην πατρίδα μας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου υγείας και ευζωίας για δεκάδες εκατομμύρια ευπόρων πολιτών άλλων χωρών, που τώρα διαβιούν σε απόσταση μιας ολιγόωρης πτήσης. Υπόβαθρο και επιστέγασμα αυτών των δύο τομέων μπορεί να γίνει η αναβάθμιση των υπηρεσιών Ανώτατης Εκπαίδευσης και ή ίδρυση ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών κλινικών και τεχνολογικών πάρκων.

Με αυτούς τους μεγάλους στόχους θα αναμετρηθεί η ηγεσία και η πολιτική τάξη της χώρας.

Για να υλοποιήσουμε τα μεγάλα οράματα για τον τόπο μας.

kathimerini.com.cy