20/07/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Πρόεδρος: Έρχονται οι εμπειρογνώμονες για τα Cyprus Confidential

Ειδική ομάδα από το εξωτερικό έρχεται στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές στις έρευνες τους αναφορικά με θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Μεσογειακού Συμποσίου για τον ρόλο των γυναικών στον τομέα της οικονομίας, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την αναφορά του στην ομιλία του κατά το Συμπόσιο ότι εντός του 2024 η συμμετοχή των γυναικών στην Κυβέρνηση θα είναι της τάξης του 50% και ερωτηθείς αν κατά αυτό τον τρόπο προαναγγέλλει ανασχηματισμό, είπε ότι «είμαστε περήφανοι που 44% των διορισμών που έγιναν με την ανάληψη των καθηκόντων, είναι γυναίκες.

Να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα μιλήσει για 50-50 και αυτός ο στόχος, αυτό που ανακοινώσαμε θα υλοποιηθεί. Το ποσοστό στην Κύπρο είναι ένα από τα υψηλότερα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά γενικότερα στον κόσμο, και είναι κάτι που θα ενισχύσουμε. Στην ομιλία μου ανέφερα ότι εντός του 2024 θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ ότι από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο μεταφέρονται όπλα στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιου είδους πληροφόρηση, η χώρα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις.

Η χώρα μας μέσα από τις ενέργειες της δείχνει και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των προσεγγίσεων μας, αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά και η μεγάλη προσπάθεια για την εκκένωση πληθυσμού από την περιοχή, και η χώρα μας αξιοποιήθηκε και από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «προχωρούμε, προχωρούν οι όλες διαδικασίες, ειδικότερα σε εθνικό επίπεδο. Θα έχω και εγώ επαφές τις επόμενες των ημερών, θα μεταβώ σε χώρες της περιοχής, είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, είμαστε σε επαφή με την ΕΕ και ευελπιστούμε σύντομα αυτός ο σχεδιασμός, που στην ουσία είναι ο μοναδικός σχεδιασμός που συζητείται αυτή τη στιγμή από τη διεθνή κοινότητα, θα υλοποιηθεί στην πράξη».

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα για την Κύπρο που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «την επομένη των όσων είδαμε είχα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, έχω ζητήσει την κάθοδο στην Κύπρο ομάδας ειδικών από τρίτη χώρα οι οποίοι έχουν εμπειρίες σε σχέση με τέτοιου είδους θέματα και χθες βράδυ είχαμε θετική ανταπόκριση και άρα ομάδα έρχεται στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές, όλους αυτούς που ξεκίνησαν ήδη τις έρευνες, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Θα διερευνηθούν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, και η φήμη και η αξιοπιστία της χώρας μας που είναι καθοριστικής σημασίας στον στόχο μας για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να έχουμε μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που θα μας επιτρέπει να έχουμε και κοινωνική πολιτική και την πολιτική που θέλουμε στους τομείς της παιδείας και της υγείας που είναι υψίστης προτεραιότητας για μας, θα πρέπει να διασφαλίσουμε το όνομα και την αξιοπιστία και φήμη της χώρας μας. Και χαίρομαι που στο αίτημα μου υπάρχει θετική ανταπόκριση και έρχεται στη χώρα μας ειδική ομάδα που θα ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές».

Ερωτηθείς για το θέμα των σοβαρών παρεμβάσεων στον Ακάμα και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω ήδη χθες καλέσει τον Υπουργό Γεωργίας, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για να παγώσουν, να σταματήσουν οι όποιες εργασίες, προσωπικά έχω ενοχληθεί και ο ίδιος βλέποντας τις φωτογραφίες, έτσι ώστε να δούμε αν όλα αυτά που γίνονται συμβαδίζουν με τα όσα είχαν αποφασιστεί. Και ήταν για αυτό τον λόγο που χθες είχα τη συνάντηση, και οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρες».

kathimerini.com.cy