21/07/2024
Κύπρος
Κύπρος

Χάθηκαν drones λόγω του προβλήματος GPS στην Κύπρο

Διαχειρίσιμο το πρόβλημα με GPS λόγω συρράξεων στο Ισραήλ, λέει ο Κάκκουρας

Διαχειρίσιμο είναι μέχρι στιγμής το πρόβλημα επηρεασμού του GPS λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας Ανδρόνικος Κάκκουρας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος αντίμετρων, δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Όπως είπε ο κ. Κάκκουρας, το πρόβλημα προέρχεται από τις παρεμβολές που δημιουργούνται λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ και μέρος του ηλεκτρονικού πολέμου που υπάρχει είναι και οι εκπομπές παρεμβολών στο σύστημα συχνοτήτων του GPS.

Εμείς ως Κύπρος, σημείωσε, λόγω της εγγύτητας της απόστασης που έχουμε με το Ισραήλ και την εμπόλεμη σύρραξη επηρεάζονται και τα δικά μας οποιαδήποτε ραδιοσυστήματα χρησιμοποιούν το σήμα του GPS.«Παρεμβολές έχουμε στην κινητή τηλεφωνία, στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση κι οτιδήποτε άλλο σύστημα χρησιμοποιεί το GPS, όπως για παράδειγμα και οι εφαρμογές drones. Είχαμε περιπτώσεις που είχαμε απώλεια drones γιατί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι χειριστές με τα drones λόγω του προβλήματος GPS», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα δεν είναι συνεχές, σημείωσε. «Εμφανίζεται περιοδικά και εξαφανίζεται αλλά επανεμφανίζεται σε ακαθόριστες ώρες».

Δυστυχώς, ανέφερε, δεν υπάρχει τρόπος αντίμετρων δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αλλά μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, κατέληξε.

kathimerini.com.cy