30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

«Χρυσά διαβατήρια»: Όλοι αθώοι – Έπεσε η υπόθεση εναντίον στελεχών δικηγορικού γραφείου και εταιρειών – Η ανακοίνωση του δικηγορικού

Αθωώθηκαν και απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα πέντε φυσικά πρόσωπα και οι τέσσερις εταιρείες.

Εύρημα του Κακουργιοδικείου Λάρνακας είναι ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ενώ η απόφαση ορίστηκε για να ανακοινωθεί σήμερα.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Λάρνακας για πολύ σοβαρά αδικήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν μέσα από το πόρισμα Καλογήρου και οδήγησαν στη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας βρέθηκαν πέντε φυσικά πρόσωπα – ο ιδιοκτήτης του δικηγορικού γραφείου, ο γιος του, τρεις υπάλληλοι του γραφείου – και τέσσερις εταιρείες.

Πρόκειται για την πρώτη ποινική υπόθεση για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που έφτασε στη δικαιοσύνη η οποία καταχωρίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 14 Μαΐου 2021 και ακολούθως έγινε η παραπομπή σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν συνολικά 37 κατηγορίες.

Η πρώτη ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου

Το ThemaOnline εξασφάλισε την ανακοίνωση του εν λόγω δικηγορικού γραφείου ως πρώτη αντίδραση στην απόφαση του Δικαστηρίου.

«Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θέτει τέρμα σε μια δίωξη που ήταν εξ αρχής αψυχολόγητη και αήθης. Η υπόθεση αυτή δεν αφορούσε ούτε διαφθορά, ούτε διαπλοκή. Αφορούσε μια περίπτωση πολιτογράφησης, την οποία σε ανύποπτο χρόνο, τον Μάρτιο του 2019, είχαμε καταγγείλει στις Αρχές για να επέμβουν, πλην όμως ουδέν έπραξαν.

Εκ των υστέρων έγινε συνειδητή προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές προς εκτόνωση των όσων απαράδεκτων και σκανδαλωδών έλαβαν χώρα σε σχέση με πολιτογραφήσεις αλλοδαπών. Όπως πάντοτε, ενεργήσαμε με απόλυτη διαφάνεια και εμπράκτως συνεργαστήκαμε με τις Αρχές. Η πλήρης δικαίωσή μας αποτελεί την απάντηση της κυπριακής δικαιοσύνης σε όσους προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την εντιμότητά μας για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα. Εμείς είμαστε δικηγορική εταιρεία.

Μοναδικός γνώμονας των ενεργειών μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των πελατών και συνεργατών μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, με ζήλο, ακεραιότητα, ανεξαρτησία, επαγγελματισμό, αξιοπρέπεια και προσήλωση στη νομιμότητα, όπως διαχρονικά πράττουμε εδώ και 45 χρόνια».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το σκηνικό εκτυλίσσεται γύρω από την πολιτογράφηση τριών Ιρανών οι οποίοι έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, ωστόσο, φέρονται να παρουσιάστηκαν στις κυπριακές αρχές με ψευδή στοιχεία για να καλύψουν το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενοι στο εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν μεταξύ άλλων κατηγορία πλαστογραφίας και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Η αστυνομική έρευνα στο δικηγορικό γραφείο διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020.

Η καταχώρηση της υπόθεσης ανακοινώθηκε από τη Νομική Υπηρεσία στις 14 Μαΐου 2021 βάσει του πορίσματος της Ad Hoc Τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου.

Πηγή: tothemaonline.com