02/12/2023
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Δεύτερη θέση η Κύπρος στην Ευρωπαική Ένωση στη διαφθορά

του Ιάκωβου Ιακώβου 

«Κύπρος και διαφθορά, το ίδιο και αυτό» λένε οι πολίτες, με την χώρα μας να καταλαμβάνει άλλη μια θλιβερή θέση στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Αυτό καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η Κύπρος κατατάσσεται, μαζί με την Κροατία, στην δεύτερη θέση των 27 κρατών-μελών, με το 94% του ερωτηθέντων να θεωρεί ευρέως διαδεδομένη τη διαφθορά στον τόπο μας. Πάνω από εμάς, στην κορυφή της σχετικής λίστας, η Ελλάδα, ενώ την τελευταία θέση βρίσκεται η Δανία, με μόλις το 15% των κατοίκων της να βλέπουν διαφθορά στη χώρα τους. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις που αγγίζει το 68%, 26 μονάδες δηλαδή κάτω από την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, οι Κύπριοι σε ποσοστό 66% θεωρούν πως η διαφθορά έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία, έναντι 27% που δεν είδε καμία διαφορά και μόλις ενός 4% που υποστηρίζουν πως το φαινόμενο παρουσίασε μείωση.

Δωροδοκίες, φακελάκια και κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος, οι Κύπριοι βλέπουν σχεδόν παντού, κατατάσσοντας τα πολιτικά κόμματα στην πρώτη θέση με 70%, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη δεύτερη με 60%, για να ακολουθήσουν οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς και άδειες οικοδομής. Στην πέμπτη θέση, φιγουράρει η Αστυνομία Κύπρου με 54%.

Την ώρα που το 74% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως η διαφθορά μαστίζει τα εθνικά δημόσια όργανα, στην Κύπρο το ποσοστό εκσφενδονίζεται στο 92%, σε σχέση με 89 που ήταν την περασμένη χρονιά.

Και ενώ η νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς ετοιμάζεται να σηκώσει μανίκια επιχειρώντας να καθαρίσει τον Στάβλο του Αυγεία, στην ερώτηση ποιόν θα εμπιστεύονταν περισσότερο για να επιληφθεί καταγγελία διαφθοράς, οι Κύπριοι απάντησαν: 52% την αστυνομία, έναντι 63% στην ΕΕ, 29% την Επίτροπο Διοικήσεως και 21% ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21ης Μαρτίου και 10ης  Απριλίου, με δείγμα 505 ατόμων στην Κύπρο, και με συνολικό δείγμα 26.509 προσωπικών συνεντεύξεων στα 27 κράτη της ΕΕ.

alphanews.live