08/12/2023
Κύπρος
Κοινωνία

Διαμαρτυρία κατοίκων κοινοτήτων Βασιλικού-«Γίναμε σκουπιδότοπος της Κύπρου»

Η Συντονιστική Επιτροπή των Εννέα Κοινοτήτων της Περιοχής Βασιλικού πραγματοποίησε το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά σε σορούς ελαστικών, το Σάββατο 11 Ιουνίου, εκεί όπου βρίσκεται το λατομείο της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού. 

Οι κάτοικοι διεκδικούν, όπως αναφέρουν, δημόσια υγεία, ασφάλεια, ποιότητα ζωής και κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Τηρήστε τις υποσχέσεις σας», «Όχι άλλη μόλυνση στις κοινότητες μας», «Σεβαστείτε την υγεία των παιδιών μας», «Γίναμε ο σκουπιδότοπος της Κύπρου», «Όχι άλλα εργοστάσια στην περιοχή μας». Ο Λευτέρης Φωκά, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού και Κοινοτάρχης Καλαβασού, δήλωσε πως «μαζευτήκαμε σήμερα εδώ έκτακτα, αυθόρμητα, με πρωτοβουλία των κατοίκων για να εκφράσουμε τον προβληματισμό και το μεγάλο μας παράπονο που το κράτος αδυνατεί να μας προστατεύσει». Ο κ. Φωκά ανέφερε πως «ούτε το Τμήμα Περιβάλλοντος ούτε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ούτε το Υπουργείο κανένας δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνούμε εδώ και 3 ημέρες με κίνδυνο την ζωή μας και των παιδιών και των εγγονιών μας. Ούτε ένα τηλεφώνημα για να μας ενημερώσουν αν υπάρχει κίνδυνος αν θα δώσουμε οδηγίες στον κόσμο για να περιοριστεί στο σπίτι του, ή ακόμη αν θα εκκενώσουμε τις κοινότητες μας”. “Μόνο αργά το βράδυ είχαμε ένα τηλεφώνημα από την Πολιτική Άμυνα το οποίο μας έλεγε να είμαστε σε επιφυλακή. Αυτό δείχνει τη μεγάλη αδιαφορία του κράτους αυτό δείχνει ότι ετσιθελικά αποφάσισαν να μεταφέρουν όλη την βαριά βιομηχανία της Κύπρου εδώ στην περιοχή μας χωρίς να υπολογίζουν τους κατοίκους της περιοχής, την ζωή και την υγεία μας. Γι’ αυτό σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεση μας και να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή μας», επεσήμανε. Είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό, ανέφερε ο κ. Φωκά και είπε πως «στις 19 Μάιου είχαμε την μεγάλη πυρκαγιά στο ΕΔΑΔ της Λεμεσού στα σκουπίδια, πριν μερικούς μήνες είχαμε στο Βασιλικό πυρκαγιά, πέρυσι είχαμε ακόμα μια πυρκαγιά με τα ελαστικά, γίνονται συσκέψεις λένε ξανά λένε και δυστυχώς μέτρα δεν λαμβάνουν”. 

 “Απαίτηση μας είναι ότι λόγω της επικινδυνότητας –  στην περιοχή είναι το Ενεργειακό Κέντρο μεταφέρθηκαν εδώ υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο υγραέριο – να αναβαθμιστούν όλες οι εταιρείες, να εκπαιδευτεί το προσωπικό, να μπουν πιο αυστηροί όροι ούτως ώστε να μην αναγκαστούμε να θρηνήσουμε θύματα σε ένα άλλο ατύχημα και να παραλύσει και η Κύπρος ενεργειακά», είπε. «Δυστυχώς φωνάζουμε τα λέμε τα ξαναλέμε, μας υπόσχονται αλλά δεν γίνεται τίποτα. Και λέω ξεκάθαρα αυτή την στιγμή είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ο κ. Φωκά ανέφερε πως «θα συνεδριάσει η Επιτροπή και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν». Η Κοινοτάρχης Μαρί, Μαρία Γεωργίου, δήλωσε πως «ο κόσμος στην περιοχή είναι ανάστατος λόγω συχνών τέτοιων καταστάσεων γι’ αυτό και είναι υπερευαίσθητος στην ύπαρξη τέτοιων επεισοδίων». Ζητούμε από όλες τις εταιρείες, ανέφερε η κα. Γεωργίου, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πάνω από όλα να είναι η υγεία και ασφάλεια του κόσμου μας.τίποτε άλλο». Ο Κοινοτάρχης Τόχνης, Παντελής Χαραλάμπους, δήλωσε πως «δυστυχώς το Σάββατο γίναμε ακόμα μια φορά μάρτυρες ακόμη ενός τραγικού γεγονότος. Το Σάββατο από εδώ μέχρι την Λάρνακα μολύναμε τον κόσμο. Ήταν ένα τοξικό και καρκινογόνο νέφος». «Δυστυχώς το κράτος μας άφησε στο έλεος του Θεού, δεν μας ακούει κανείς δυστυχώς. Πρέπει κάτι να γίνει. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε νομικά εναντίον του κράτους και γιατί όχι να απευθυνθούμε και στην Ευρώπη αν αποδέχεται αυτή την κατάσταση», είπε. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν και Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας. 

 Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λάρνακας, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε πως «το προχθεσινό περιστατικό δυστυχώς ήρθε να μας θυμίσει ότι η υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής να είναι πάνω από όλα. Αυτά είναι πράγματα αδιαπραγμάτευτα και πρέπει να δούμε πως τα διασφαλίζουμε». Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε πως «το γεγονός ότι μια φορά την εβδομάδα είμαστε παρόντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής νομίζω τα λέει όλα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να βρεθεί λύση η περιοχή κατάντησε σκουπιδότοπος. Πρέπει να παρθούν μέτρα πρέπει να γίνουν πράξεις όλες οι δεσμεύσεις». Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρίστος Ορφανίδης, δήλωσε πως «το 2017 συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα μεταφοράς των ελαστικών από το Δάλι στην συγκεκριμένη περιοχή.  Τότε διάφοροι έλεγαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι είναι διασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων της περιοχής. Έντονα τότε είχα εκφράσει την αντίθεση μου και καλούσα τους πάντες να αλλάξουν την απόφαση της. Δυστυχώς δεν λήφθηκε τίποτα υπόψη». Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λάρνακας, Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε πως «δεν έχουν περάσει μήνες από τότε που οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλικού διαμαρτύρονται για την μη έλευση των εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή τους. Έθεταν και πάλι το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας τους. Δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί και αυτό αποδεικνύεται από το πρόσφατο επεισόδιο. Σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά παρά ψάχνουμε τις αιτίας μετά που γίνεται το κακό». Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Λάρνακας, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε ότι η περιοχή δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με την δημιουργία οποιασδήποτε άλλης βαριάς βιομηχανίας. Το δεύτερο είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή λειτουργούν με τρόπο έτσι ώστε να σέβονται την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την ασφάλεια και το περιβάλλον». 

Για τρίτο 24ωρο παραμένουν στο χώρο οι δυνάμεις πυρόσβεσης,   

Για τρίτο 24ωρο παραμένουν στο χώρο του λατομείου στο Μαρί οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο μεταξύ, εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί από τους κατοίκους της περιοχής στο χώρο του λατομείου όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε σχετικές διευθετήσεις για να αντικατασταθούν το πρωί τα πληρώματα. Στο σημείο θα παραμείνουν δυο στελεχωμένα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

 Η προσπάθεια πλήρης κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίζεται για τρίτο 24ωρο λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων του καιόμενου υλικού (ελαστικά). Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από υπερθέρμανση βαρέως οχήματος και συγκεκριμένα ενός τεμαχιστή, πιθανόν από μια δυσλειτουργία. Πρόκειται για εργατικό ατύχημα από το οποίο δεν υπήρξε κάποια επίπτωση στον χειριστή, είχε όμως επίπτωση στα υλικά τα οποία τεμαχίζονταν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στην οριοθέτηση των υλικών που καίγονται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να κάνουν χρήση ειδικού αφρού και επικάλυψη των καμένων υλικών με χώμα. Στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν οχήματα μεταφοράς νερού από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και διάφορα μηχανήματα βαρετού τύπου και εκσκαφείς του εργοταξίου της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού.

sigmalive.com