03/12/2023
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Διάγγελμα ΠτΔ για κυρώσεις: Θα ακούσει Σαββίδη ή ΗΠΑ και Αγγλία;

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η δευτερη λίστα κυρώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, με νέα ονόματα Κύπριων για διασυνδέσεις με Ρώσους ολιγάρχες.

H κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί από την αρμόδια αμερικανική Αρχή, με τις ανησυχίες για κλιμάκωση των συνεπειών στον τομέα παροχής υπηρεσιών να κτυπούν πλέον κόκκινο. Ειδικά σε περίπτωση που οι κυρώσεις αφορούν μεγάλο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων με έδρα την Κύπρο.

Δίλημμα Χριστοδουλίδη

Στο Προεδρικό αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις, για την απεμπλοκή εταιρειών από το πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Για τον σκοπό αυτό τον λόφο αναμένεται να ανηφορίσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Γιώργος Σαββίδης – Γενικός Εισαγγελέας


Ο δικός μου ρόλος ήταν να δώσω μια νομική γνωμάτευση σε ένα ερώτημα που μου τέθηκε, την έδωσα. Τόνισα ότι είναι ένα κατεξοχή πολιτικό θέμα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει να επιλέξει μεταξύ σφύρας και ακμονος, καθώς σε περίπτωση που υιοθετησει την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που σύμφωνα με πληροφορίες ανάβει το πρασινο φως για απεμπλοκή των εταιρειών, θα έρθει αντιμετωπος με την δυσαρέσκεια Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την άλλη ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκουνται από οικονομικούς και θεσμικούς παράγοντες, που προειδοποιούν με κατάρρευση εταιρειών και απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

Αναμένοντας οδηγίες, στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών εκκρεμούν 500 αιτήματα για αλλαγές στη μετοχική δομή εταρειών και διαγραφή αξιωματούχων από τα διοικητικά τους συμβούλια.

alphanews.live